Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Βασίλης Παπακώστας μίλησε για τους κίνδυνους των social media, επικεντρώνοντας την προσοχή του στη δημοφιλής εφαρμογή TikTok, το οποίο χαρακτήρισε ως «πόλο έλξης για παιδόφιλους». Η δημοφιλής πλατφόρμα έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα στο παρελθόν, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να τη θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας και να ζητά την αναστολή λειτουργίας της εφαρμογής.

«Η Ελληνική Αστυνομία εκσυγχρονίζει συνεχώς το προσωπικό της με εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατασκευάστηκαν για καλό σκοπό. Έχουν ιδιαίτερα στοιχεία που σου δίνουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσεις με άλλους χρήστες. Εκεί όμως είναι το κρίσιμο σημείο όπου μπορεί να υπάρξει κίνδυνος. Το Tik Tok αποτελεί πόλο έλξης για παιδόφιλους, και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί», δήλωσε ο κ. Παπακώστας, μιλώντας στην εκπομπή «Socialnet» του Action24.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο αστυνομικός διευθυντής έδωσε πολύτιμες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση, και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά, διότι τα παιδιά ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τα διαδίκτυο και συζητάνε με τους γονείς τους.

«Ευτυχώς τα περιστατικά στη χώρα μας είναι λίγα. Τα παιδιά μας ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως πολλά παιδιά κάτω των 13 ετών έχουν κάνει εγγραφή στο Tik Tok χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία. Οι γονείς πρέπει να συζητάνε με τα παιδιά. Εάν εντοπίσουν κάποιο περιστατικό παρενόχλησης τους συμβουλεύω να απευθυνθούν στην Υπηρεσία ώστε να βοηθηθεί το παιδί. Όσα περισσότερα στοιχεία μάς προσκομίσουν τόσο καλύτερα θα είναι», δήλωσε ο κ. Παπακώστας.

Facebook: Σχεδιάζει ασφαλή έκδοση της πλατφόρμας για ανήλικους

Μέχρι στιγμής τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν επιτρέπουν στους ανήλικους να δημιουργήσουν λογαριασμό στις πλατφόρμες τους, Ωστόσο, το Facebook  πρόκειται να δημιουργήσει μία ασφαλή έκδοση που θα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 ετών.

Η ανακοίνωση για το νέο κατάλληλο για ανηλίκους Instagram έγινε πρόσφατα μια εσωτερική ανακοίνωση του κολοσσού. «Όλο και πιο συχνά τα παιδιά ζητούν από τους γονείς τους να συμμετάσχουν σε εφαρμογές που τους βοηθούν να ακολουθούν διαδικτυακά τους φίλους τους. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τους γονείς, οπότε εργαζόμαστε για τη δημιουργία επιπλέον εφαρμογών, οι οποίες θα είναι κατάλληλες για παιδιά και θα μπορούν να τις διαχειρίζονται οι γονείς τους» είπε εκπρόσωπος του Facebook στην εφημερίδα Guardian.

Και πρόσθεσε: «Εξετάζουμε πώς οι γονείς θα μπορούν να προσφέρουν μια περιορισμένη εμπειρία στο Instagram για να βοηθήσουν τα παιδιά να συνεχίσουν να αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους και να ανακαλύπτουν νέα χόμπι και ενδιαφέροντα».

Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει νέες λειτουργίες ασφαλείας, για να αποτρέψει μεταξύ άλλων την αποστολή μηνυμάτων σε άτομα κάτω των 18 ετών από ενήλικες που δεν τους ακολουθούν, ειδοποιήσεις ασφαλείας για εφήβους που δέχονται μηνύματα από ανθρώπους που προσεγγίζουν συχνά άτομα κάτω των 18 ετών αλλά και νέους περιορισμούς στις αναζητήσεις

Το Facebook -όπως και το Instagram- θα προτρέπει στο εξής τους έφηβους χρήστες κατά την εγγραφή τους να επιλέξουν το ιδιωτικό προφίλ παρά το δημόσιο. To Ιnstagram ανήκει στην εταιρεία Facebook από το 2012.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr