Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας προχώρησε σε μία ακόμα επίθεση στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Το εθνικιστικό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, απαγόρευσε με νόμο το δικαίωμα στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Για να το επιτύχει αυτό άλλαξε τον χαρακτηρισμό της Οικογένειας στο Σύνταγμα, που πλέον προβλέπει ότι για να χαρακτηριστεί μία σχέση οικογένεια πρέπει να αποτελείται από έναν άνδρα, μία γυναίκα και παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο γάμος ατόμων του ίδιου φύλου στην Ουγγαρία δεν επιτρεπόταν, μέχρι την τελευταία αλλαγή τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να κάνουν αίτηση για υιοθεσία.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προτείνει η κυβέρνηση Ορμπάν, αναφέρει ότι μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να υιοθετούν παιδιά και οι ανύπαντροι μόνο αφού λάβουν ειδική άδεια από το υπουργείο Οικογενειακών Θεμάτων.

Παράλληλα το κοινοβούλιο τροποποίησε το Σύνταγμα, περιλαμβάνοντας καμία δωδεκαριά νέα άρθρα, μεταξύ τους και ένα που ορίζει την οικογένεια ως την ένωση μεταξύ ενός πατέρα, που είναι άνδρας, και μιας μητέρας, που είναι γυναίκα, τροποποιώντας το ήδη υπάρχον άρθρο προκειμένου να αποκλείονται άλλοι τύποι οικογενειών.

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις βάσει των οποίων ανύπαντροι ή μέλη των οικογενειών μπορούν να υιοθετούν παιδιά, «ο βασικός κανόνας είναι ότι μόνο παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να υιοθετούν ένα παιδί, και αυτό σημαίνει ένας άνδρας και μία γυναίκα που είναι παντρεμένοι», αναφέρει η υπουργός Δικαιοσύνης Γιούντιτ Βάργκα.

Μέχρι πρότινος τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να υιοθετούν παιδιά, αν ο ένας σύντροφος υπέβαλε αίτηση υιοθεσίας ως ανύπαντρος.

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για μαύρη μέρα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ομοφοβικοί και τρανσοφοβικοί αυτοί νόμοι, που κάνουν διακρίσεις, είναι στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσης των ουγγρικών αρχών στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, επεσήμανε ακόμη ο διευθυντής της οργάνωσης.

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Ουγγαρίας και μια μαύρη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτοί οι νέοι ομοφοβικοί και τρανσοφοβικοί νόμου, που κάνουν διακρίσεις και πέρασαν εσπευσμένα με την πρόφαση της πανδημίας, είναι μόνο η τελευταία επίθεση στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, από τις ουγγρικές αρχές», τόνισε ο Ντέιβιντ Βιγκ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τα νομοσχέδια περιορίζουν περαιτέρω τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ παιδιών και γονιών στην Ουγγαρία, επεσήμανε από την πλευρά της η Κατρίν Χουγκεντούμπελ, της ILGA. «Τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά θα αναγκαστούν να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τους περιορίζει να εκφράσουν την ταυτότητά τους και παιδιά σε όλη την Ουγγαρία θα στερηθούν ασφαλείς και στοργικές οικογένειες, καθώς η υιοθεσία περιορίζεται μόνο σε παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια», συμπλήρωσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr