Ουκρανία: “Η Ρωσία θα εντοπίσει τώρα τις προσπάθειές της, στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, στην κατάληψη της περιφέρειας του Ντονέτσκ, αφού κατέλαβε το γειτονικό Λουγκάνσκ”, δήλωσε σήμερα [4/7] ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ

Ντονέτσκ.

Ο κυβερνήτης Σέρχιι Γκαϊντάι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters πως περιμένει ότι κυρίως οι πόλεις Σλοβιάνσκ και Μπαχμούτ θα δεχθούν επίθεση, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να ελέγξει πλήρως την περιοχή που είναι γνωστή ως Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως ελέγχει πλήρως την περιφέρεια του Λουχάνσκ αφού οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Λισιτσάνσκ. «Σε στρατιωτικούς όρους, είναι κακό να εγκαταλείπεις θέσεις, όμως (η απώλεια του Λισιτσάνσκ) δεν έχει τίποτε το κρίσιμο. Χρειαζόμαστε να κερδίσουμε τον πόλεμο, όχι τη μάχη για το Λισιτσάνσκ», δήλωσε ο Γκαϊντάι.

«Πονάει πολύ, αλλά δεν είναι ότι χάνουμε τον πόλεμο», πρόσθεσε. Ο ίδιος δήλωσε πως η αποχώρηση από το Λισιτσάνσκ έγινε «κεντρικά», προσθέτοντας ότι είχε σχεδιαστεί και έγινε με τάξη, αν και οι ουκρανικές δυνάμεις κινδύνευσαν να περικυκλωθούν. «Γι’ αυτές (τις ρωσικές δυνάμεις) ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος είναι η περιφέρεια του Ντονέτσκ. Το Σλοβιάνσκ και το Μπαχμούτ θα δεχθούν επίθεση – το Μπαχμούτ βομβαρδίζεται ήδη πολύ σκληρά», δήλωσε.

Η ΕΕ θα διαθέσει 100 δις ευρώ για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο βραχίονας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνει μια δομή χρηματοδότησης, ανάλογης αυτής που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας με επενδύσεις έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει το reuters, το καταπιστευματικό ταμείο (EU-Ukraine Gateway Trust Fund) θα επιδιώξει να έχει αρχικά 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνεισφορές από τις χώρες της ΕΕ και τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων και εγγυήσεων.

Οι εγγυήσεις ειδικότερα θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε έργα υποδομής συνολικού ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το έγγραφο, περίπου το ήμισυ των πιο άμεσων αναγκών της Ουκρανίας.

Η πρόταση της ΕΤΕπ πρόκειται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της διεθνούς διάσκεψης για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στην Ελβετία, η οποία στοχεύει να παράσχει πόρους στη χώρα και να βοηθήσει τη μεταπολεμική ανάκαμψη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr