Ουκρανία: Πέρα από την ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει πλήττει ξεκάθαρα και την αγορά εργασίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει αρκετές συνέπειες, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Μέχρι τώρα, η μεγαλύτερη συνέπεια είναι η ενεργειακή κρίση. Ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το πλήγμα στην αγορά εργασίας.

Η αγορά εργασίας της Ευρώπης έχει καθηλωθεί από τη μέρα που η Ρωσία αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, η οποία συνηγορεί στο ότι ο πόλεμος στην καρδιά της ηπείρου πλήττει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ανάκαμψης.

Τι γίνεται ανά χώρα

Ενδεικτικά, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Απριλίου υπήρχαν λιγότερες διαφημίσεις αναζήτησης εργαζομένων στην ιστοσελίδα Indeed, από αυτές που θα υπήρχαν αν συνεχιζόταν η αναπτυξιακή τάση που υπήρχε πριν τον πόλεμο. Οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τη Ρωσία για εισαγωγές και τομείς που άπτονται της ενέργειας, όπως η μεταποίηση και οι μεταφορές, επλήγησαν περισσότερο.

Η έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό τoυ Bloomberg από τον οικονομολόγο της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Ρίμον Λάιντον, έρχεται να τονίσει τη λεπτή γραμμή που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας καθώς εξετάζουν το πόσο γρήγορα πρέπει να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Παραμένουν μειωμένες οι αγγελίες εργασίας

Ενώ ο πληθωρισμός που πυροδότησε ο πόλεμος ζημιώνει την αγοραστική δύναμη και την οικονομική ανάκαμψη, η αύξηση των επιτοκίων με πολύ επιθετικό τρόπο μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο αυτό το φαινόμενο.

Οι επιπτώσεις μπορεί να επεκταθούν σε άλλους τομείς εάν ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίσει να επηρεάζει τις καταναλωτικές δαπάνες, προειδοποιεί στο μεταξύ η Indeed, αναφέροντας πάντως ότι οι αγγελίες εργασίας παραμένουν 45% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr