Ουκρανία: Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία σχεδιάζει να προσαρτήσει τις ρωσόφιλες περιοχές της Ουκρανίας μετά από την διενέργεια δημοψηφισμάτων.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Βλάντιμιρ Πούτιν πριν να διατάξει την είσοδο των στρατευμάτων είχε ανεξαρτητοποιήσει την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. Οι ΗΠΑ λοιπόν θεωρούν πως σχεδιάζεται από την ρωσική πλευρά, η οργάνωση δημοψηφισμάτων  στα μέσα Μαΐου προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ’και τη λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ», δήλωσε στον Τύπο στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Μάικλ Κάρπεντερ.

Τι αναφέρουν Αμερικανοί διπλωμάτες

«Οι πληροφορίες αυτές λένε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα» για αυτό «περί τα μέσα του Μαΐου», πρόσθεσε. «Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ αξιόπιστες», επέμεινε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα δημοψηφίσματα αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι έχει σκοπό να οργανώσει στη Χερσώνα και στη γειτονική περιφέρεια Ζαπορίζια «ψευτοδημοψηφίσματα» για την ανεξαρτησία τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr