Αρχική Κόσμος Ουκρανία: Η ΕΕ έχει «παγώσει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 17 δισ. ευρώ

Ουκρανία: Η ΕΕ έχει «παγώσει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 17 δισ. ευρώ

98
0

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει τα περιουσιακά στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας τους μετά τον πόλεμο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας ύψους περίπου 17 δισ. ευρώ από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία , δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Μέχρι στιγμής, τα περιουσιακά στοιχεία 90 ανθρώπων έχουν δεσμευτεί, περισσότερα δηλαδή από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επτά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία», είπε ο Ρέιντερς μλώντας στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει τα περιουσιακά στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της χώρας τους μετά τον πόλεμο.

«Εάν πρόκειται για εγκληματικά χρήματα που κατασχέθηκαν από την ΕΕ, είναι δυνατό να μεταφερθούν σε ένα ταμείο αποζημίωσης για την Ουκρανία», είπε ο Ρέιντερς στη συνέντευξη.

«Αυτό το ποσό απέχει πολύ από αυτό που απαιτείται για την ανοικοδόμηση», πρόσθεσε.

Ο Ρέιντερς σημείωσε ότι οι κυρώσεις της Δύσης οδήγησαν επίσης στο «πάγωμα 300 δισεκατομμυρίων ευρώ» των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση.

«Από την άποψή μου, είναι τουλάχιστον δυνατό να διατηρηθούν αυτά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ ως εγγύηση έως ότου η Ρωσία συμμετάσχει οικειοθελώς στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε.

Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, 1.236 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν , και του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και ολιγάρχες συμπεριλαμβανομένου του Ρομάν Αμπράμοβιτς, έχουν υποβληθεί σε δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων ενώ παράλληλα τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ.

Πηγή: pagenews.gr