Ουκρανία: H ρωσική εισβολή συνεχίζεται και μία δημοσκόπηση αποτυπώνει την άποψη πολιτών έξι ευρωπαϊκών πόλεων για τον πόλεμο αυτό.

Δημοσκόπηση σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις δημοσιεύει το Politico σχετικά με την αντίληψη των πολιτών για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  Αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν τη στήριξή τους για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, όμως οι Ευρωπαίοι δεν είναι πεπεισμένοι πως αυτό πρέπει να συμβεί αμέσως.

Ενώ οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνασπίζονται για να απαντήσουν στην εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας, η Euroskopia, μια ευρωπαϊκή εταιρεία δημοσκοπήσεων, ζήτησε από πολίτες σε Ισπανία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία να μοιραστούν τη γνώμη τους σχετικά με τη ρωσική επίθεση -και με τα ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο αυτής.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη δηλώσει πως η Ουκρανία ανήκει στην ΕΕ, ενώ παράλληλα χώρες και κυβερνήσεις, ιδίως της Κεντρικής Ευρώπης, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ωστόσο, τέτοιες αποφάσεις, σχετικά με μια ένταξη στην ΕΕ, πρέπει να ληφθούν ομόφωνα από όλες τις χώρες-μέλη του μπλοκ, και τις 27.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

Σε ερώτημα σχετικά με την εν συνόλω στήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, τα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής (ρωτήθηκαν 1.000 άτομα σε κάθε χώρα, μεταξύ 9-11 Μαρτίου):

Ισπανία: Το 53% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 23% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 11% λέει όχι.

Γερμανία: Το 22% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 41% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 13% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 24% λέει όχι.

Ελλάδα:

Το 21% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 33% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 7% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 39% λέει όχι.

Γαλλία: Το 25% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 24% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 24% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 27% λέει όχι.

Ολλανδία: Το 12% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 34% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 25% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 29% λέει όχι.

Ιταλία: Το 19% δηλώνει πως η Ουκρανία πρέπει να μπει αμέσως στην ΕΕ, το 26% εκφράζει θετική γνώμη για μια ένταξη σε βάθος μερικών χρόνων, το 27% απαντά πως δεν γνωρίζει και το 28% λέει όχι.

Αποδεκτή ή απαράδεκτη η ρωσική εισβολή

Ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Euroskopia εκφράζουν υποστήριξη για την Ουκρανία, ένα ποσοστό και στις έξι χώρες είπε ότι η εισβολή ήταν είτε «αποδεκτή» ή «απαράδεκτη αλλά κατανοητή».

Οι ερωτηθέντες ήταν ξεκάθαροι ότι ο πόλεμος αποτελεί κίνδυνο για τις δικές τους χώρες, με το 57 τοις εκατό από τις έξι χώρες που ερωτήθηκαν να δηλώνει ότι πιστεύει πως η χώρα του κινδυνεύει «πολύ» ή «κάπως». Στην Ιταλία και την Ολλανδία, το ποσοστό αυτό ήταν 63 τοις εκατό και 60 τοις εκατό αντίστοιχα.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί «απαράδεκτη» τη ρωσική επίθεση:

 • Ελλάδα: 60%
 • Ιταλία: 71%
 • Γαλλία: 78%
 • Γερμανία: 82%
 • Ισπανία: 86%
 • Ολλανδία: 88%

Το ποσοστό που θεωρεί ότι η επίθεση είναι «απαράδεκτη αλλά κατανοητή»:

 • Ελλάδα: 34%
 • Ιταλία: 19%
 • Γαλλία: 13%
 • Γερμανία: 11%
 • Ισπανία: 10%
 • Ολλανδία: 9%

Αποτελεί ο πόλεμος στην Ουκρανία κίνδυνο για άλλες χώρες;

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων και στις έξι χώρες είπε ότι ο πόλεμος εγκυμονεί κινδύνους για τη χώρα τους, όταν ρωτήθηκαν «Πόσο αισθάνεστε ότι η χώρα σας κινδυνεύει λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου;»

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί πως κινδυνεύει από τη ρωσική επίθεση:

Ιταλία: Το 9% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 54% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 12% δεν γνωρίζει, το 21% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 4% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Ολλανδία: Το 8% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 52% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 3% δεν γνωρίζει, το 32% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 5% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Γαλλία: Το 14% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 45% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 7% δεν γνωρίζει, το 30% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 4% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Ισπανία:

Το 11% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 47% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 6% δεν γνωρίζει, το 33% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 3% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Ελλάδα: Το 13% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 40% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 1% δεν γνωρίζει, το 38% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 8% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Γερμανία: Το 12% θεωρεί πως κινδυνεύει πάρα πολύ, το 41% θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος, το 8% δεν γνωρίζει, το 34% δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και το 5% δεν βλέπει πως προκύπτει κίνδυνος για τη χώρα του.

Υπήρχε επίσης μεγάλη διαφωνία σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, έτσι ώστε οι χώρες να μην εξαρτώνται από το ΝΑΤΟ. Το 63% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα υποστήριξε την ιδέα, σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλανδία. Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη στη Γαλλία και την Ισπανία, η καθεμία με 51 τοις εκατό, αλλά μεγαλύτερη διαφωνία στη Γερμανία και την Ιταλία, με 36 και 35 τοις εκατό αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από το Politico

Vespa GTS: Το ξεκίνημα μιας περιπέτειας με καινοτομία και στυλ

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr