Τα τελευταία ουκρανικά στρατεύματα στο Σεβεροντόνετσκ έλαβαν εντολή να φύγουν, καθώς ήταν αδύνατο να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις θέσεις τους. Αυτό ουσιαστικά παραχώρησε την πόλη στη Ρωσία και έθεσε την ανατολική ουκρανική περιοχή του Λουγκάνσκ σχεδόν πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο

“Οι [Ρώσοι] διόρισαν διοικητή. Όμως η πόλη είναι τόσο κατεστραμμένη που θα είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση”, δήλωσε ο αρχηγός της στρατιωτικής διοίκησης Ολεξάντρ Στρίουκ.

Περιφερειακοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι τα τελευταία ουκρανικά στρατεύματα στο Σεβεροντόνετσκ έλαβαν εντολή να φύγουν, καθώς ήταν αδύνατο να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις θέσεις τους. Αυτό ουσιαστικά παραχώρησε την πόλη στη Ρωσία και έθεσε την ανατολική ουκρανική περιοχή του Λουγκάνσκ σχεδόν πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο.

Το Σεβεροντόνετσκ ήταν ένα από τα τελευταία μεγάλα προπύργια της Ουκρανίας στην περιοχή. Ο Σέρχι Χέιντεϊ, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι ο στρατός πήρε την απόφαση να εκκενώσει “επειδή ο αριθμός των νεκρών σε ανοχύρωτα εδάφη μπορεί να αυξάνεται καθημερινά”.

“Προς το παρόν, δεν υπάρχει δυνατότητα να εγκαταλείψουν την πόλη, οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν να φύγουν μόνο προς την κατεύθυνση των κατεχόμενων εδαφών. Θα διευκολύνουμε την εκκένωση, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια ευκαιρία”, είπε ο Στριούκ.

Αρκετές εκατοντάδες πολίτες είχαν καταφύγει στο χημικό εργοστάσιο Azot και απέρριψαν τις εκκλήσεις να φύγουν. Νωρίτερα το Σάββατο, ο Χέιντεϊ, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο.

“Οι άμαχοι εγκαταλείπουν το έδαφος του εργοστασίου Αζότ, [οι Ρώσοι] τραβούν βίντεο προπαγάνδας μαζί τους. Οι άνθρωποι πέρασαν σχεδόν 3 μήνες σε υπόγεια, καταφύγια. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται σωματική και ψυχολογική βοήθεια”, πρόσθεσε ο Στριούκ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr