Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο -και ανανεώθηκε τον Νοέμβριο.

Ύστερα από την παράταση 60 ημερών που έλαβε η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, η Ουκρανία επιμένει σε παράταση της εν λόγω συμφωνίας για 120 ημέρες, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντενίς Σμιχάλ.

«Επιμένουμε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά πρέπει να είναι αορίστου χρόνου και να παραταθεί αυτόματα για 120 ημέρες», δήλωσε ο Σμιχάλ κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. «Οι προσπάθειες του επιτιθέμενου να μειώσει την περίοδο παράτασης αποτελούν χειραγώγηση για να συνεχίσει τον περαιτέρω εκβιασμό και να βαθύνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Πρέπει να το αποτρέψουμε αυτό».

Η συμφωνία πρόκειται να λήξει αύριο Σάββατο. Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο -και ανανεώθηκε τον Νοέμβριο- με σκοπό την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε εν μέρει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Πηγή: pagenews.gr