Ουκρανία ΔΝΤ: Έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενέκρινε το ΔΝΤ για την Ουκρανία.

Έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενέκρινε το ΔΝΤ για την Ουκρανία. Η στήριξη αφορά προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δαπάνες και να υποστηριχθεί το ισοζύγιο πληρωμών, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας Κίριλο Σεβτσένκο. Η Ουκρανία έχει στραφεί στη χρηματοδότηση από συμμάχους και διεθνείς θεσμούς για να στηρίξει την οικονομία της μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Τι δήλωσε ο Σεβτσένκο

«Είμαστε απέραντα ευγνώμονες προς το ΔΝΤ για την άμεση απάντησή του στο αίτημά μας. Προσδοκούμε να ολοκληρώσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σεβτσένκο. «Είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία τώρα που η χώρα περνάει τόσο φριχτούς καιρούς».

Καμπανάκι για ΔΝΤ για κλιμάκωση της κρίσης

Το ΔΝΤ έκρουσε καμπανάκι για καταστροφικές οικονομικές συνέπειες αν συνεχιστεί κλιμάκωση της σύγκρουσης σε Ρωσία και Ουκρανία. «Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», προσθέτουν πηγές του ΔΝΤ. Η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των πρώτων υλών γενικότερα, με το πετρέλαιο να πλησιάζει πλέον τα 120 δολάρια το βαρέλι, εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπιζε όλος ο κόσμος βγαίνοντας από την πανδημία.

«Η αύξηση των τιμών θα έχει συνέπειες για όλον τον κόσμο, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά, για τα οποία οι δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό» του προϋπολογισμού τους. Όσον αφορά την ίδια την Ουκρανία, είναι «ήδη σαφές» ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά αυξημένο κόστος το οποίο συνδέεται και με την ανοικοδόμηση των κτιρίων και των υποδομών που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr