Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουγγαρία και τη Σουηδία θα πρέπει να βελτιωθούν προτού εγκριθεί το αίτημα της σκανδιναβικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα από το Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, όπου βρίσκεται, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Η Σουηδία και η γειτονική της Φινλανδία αιτήθηκαν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία τον περασμένο χρόνο έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία καθυστερούν την ενταξιακή διαδικασία της Σουηδίας, με τη Βουδαπέστη να επικαλείται την ενόχλησή της για την κριτική που ασκεί η Σουηδία σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα επί Ορμπάν και σχετικά με το κράτος δικαίου.

“Οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στην Ουγγαρία και τη Σουηδία είναι απολύτως λανθασμένες. Δεν θέλουμε να εισαγάγουμε συγκρούσεις στο ΝΑΤΟ”, είπε ο Ορμπάν.

Ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για το πότε θα ψηφίσει το ουγγρικό κοινοβούλιο επί του σουηδικού αιτήματος ένταξης, το οποίο πρέπει να επικυρωθεί και από τις 30 χώρες μέλη της συμμαχίας.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο.

Ο Ορμπάν επισκέπτεται το Κατάρ με το οποίο η κυβέρνησή του ξεκίνησε πέρυσι συνομιλίες για την αγορά LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

“Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη”, δήλωσε σήμερα ο Ορμπάν από το Φόρουμ του Κατάρ και πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την καταριανή πλευρά για το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, το οποίο “χαιρετίζει”.

Πηγή: pagenews.gr