Ομόλογα: Ξεπέρασαν το 1% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου την Παρασκευή ενώ αναμένεται και η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους Standard & Poors.

Ξεπέρασαν το 1% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου την Παρασκευή ενώ αναμένεται και η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους Standard & Poors.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν το απόγευμα στο επίπεδο του 1,02% ενώ στη διάρκεια της ημέρας έφθασε το 1,038%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 0,29% από το 0,12% και του 15ετούς αυξήθηκε περαιτέρω στο 1,099% από 1,068%.

Η υφιστάμενη κατάταξη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω από εκείνη (ΒΒΒ-) η οποία χαρακτηρίζεται ως «επενδυτική» και επιτρέπει -σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα- στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (πλην του προγράμματος της πανδημίας, ΡΕΡΡ, στο οποίο άλλωστε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συμμετέχουν κατ’ εξαίρεση). Επίσης με «διαβατήριο» την κατάταξη των ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα, γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες (σήμερα γίνονται κατ΄εξαίρεση αποδεκτά με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να έχουν δανειστεί περίπου 47 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης είχε αναβαθμίσει στις 22 Οκτωβρίου ως θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται στις 19 Νοεμβρίου από την Moody’s.

Standard & Poor’s

Αποτελεί το τμήμα της S&P Global που δημοσιεύει οικονομικές έρευνες και αναλύσεις σχετικά με τα αποθέματα, τα ομόλογα και τα εμπορεύματα. Η S&P είναι γνωστή για τους χρηματιστηριακούς δείκτες της, όπως ο S&P 500 των ΗΠΑ, ο S&P/TSX του Καναδά και ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας. Η S&P θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τους επονομαζόμενους και ως Big Three, μαζί με τη Moody’s Investors Service και τη Fitch Ratings. Η έδρα της βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Τα ίχνη της ιστορίας της εταιρείας μας γυρνούν πίσω στο 1860, με τη δημοσίευση από τον Χένρι Βάρνουμ Πουρ του History of Railroads and Canals in the United States. Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την οικονομική και επιχειρησιακή κατάσταση των σιδηροδρομικών εταιρειών των ΗΠΑ. Το 1868, ο Χένρι Βάρνουμ Πουρ ίδρυσε την «H.V. and H.W. Poor Co.» με το γιο του, Χένρι Ουίλιαμ Πουρ και δημοσίευσε δύο ενημερωμένους ετήσιους οδηγούς, τον Poor’s Manual of the Railroads of the United States και τον Poor’s Directory of Railway Officials.

  • Το 1906, ο Λούθερ Λι Μπλέικ ίδρυσε την «Standard Statistics Bureau», με σκοπό την παροχή χρηματοοικονομικών πληροφοριών για τις μη σιδηροδρομικές εταιρείες.
  • Αντί για τους ετήσιους δημοσιευμένους οδηγούς, η Standard Statistics χρησιμοποιούσε κάρτες 5″ × 7″, επιτρέποντας πιο συχνές ενημερώσεις.
  • Το 1941, «Poor ‘s Publishing» και «Standard Statistics» συγχωνεύθηκαν για να δημιουργηθεί η «Standard & Poor’s Corp.».
  • Το 1966, η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη The McGraw-Hill Companies, επεκτείνοντας τη McGraw-Hill στο πεδίο της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr