Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι γίνεται έτσι αντιληπτό πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα είναι μια χώρα που συμβάλει σε πολιτικές αιχμής της ΕΕ

«Η κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία για το πακέτο των κοινών παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση των τιμών ενέργειας συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η ευθύνη περνάει τώρα στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που συνέρχεται (σήμερα Τρίτη) προκειμένου οι υπουργοί να εξειδικεύσουν τις σχετικές προτάσεις ώστε να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που απαιτείται προκειμένου οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη». Ο κ. Οικονόμου, ανέφερε ως σημαντικό το γεγονός ότι μόλις διαφάνηκε η πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, η τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση. «Είναι προφανές ότι λειτούργησε ακόμη και η απειλή χρήσης του πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι γίνεται έτσι αντιληπτό πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα είναι μια χώρα που συμβάλει σε πολιτικές αιχμής της ΕΕ. Πολιτικές πρακτικής λογικής οι οποίες φέρνουν άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

Έκανε ξεχωριστή αναφορά σε άλλες πρωτοβουλίες της Ελλάδας όπως μεταξύ άλλων η εισήγηση την άνοιξη του 2020 της συγκρότησης Ταμείου Ανάκαμψης, του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, της ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης μέσα από τα self test αλλά και τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων με σκοπό την άμεση στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονταν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επίσης η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε στη συνέχεια ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. «Θα εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται αλλά δεν θα το παραβιάζουμε», τόνισε.

Πηγή: pagenews.gr