Οικονόμου: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για την Ελλάδα και την Τουρκία και για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε στην ενημέρωση των συντακτών και για όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για πρόωρες εκλογές. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε «Εκτός τόπου και χρόνου» για ακόμα μια φορά τις εκτιμήσεις και προβλέψεις που διατυπώνονται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «οι προβλέψεις αυτές είναι εκτός τόπου και χρόνου» και υποστήριξε ότι «μέλημα του πρωθυπουργού» είναι να λαμβάνονται αποφάσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο «για να αντιμετωπίσουμε τις πρωτοφανείς αυτές δυσμενείς εξελίξεις».

Σχετικά με τις πρόωρες εκλογές

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση περί εκλογών είναι εκτός τόπου και χρόνου» ενώ απέκλεισε εκ νέου και τα σενάρια περί μιας ακόμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Είναι δε ενδεικτικό ότι κατά την εισηγητική του παρέμβαση ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον «η Ελλάδα χρειάζεται αρραγή ενότητα, σταθερότητα και ευθύνη» και άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι διακινεί «μύθους» και αδυνατεί να κατανοήσει τη διεθνή πραγματικότητα σε ότι αφορά την ακρίβεια και το είδος των μέτρων που απαιτούνται για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων.

Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας

Σε ότι αφορά το ρόλο της Τουρκίας στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται μετά το ξέσπασμα της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν ανησυχεί την Αθήνα ο ρόλος διαμεσολαβητή και ειρηνοποιού εκ μέρους της κυβέρνησης Ερντογάν και η γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας στην περιοχή και απάντησε ότι «οποιαδήποτε κίνηση γίνεται στην κατεύθυνση της ταύτισης με τη διεθνή κοινότητα είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Η κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραπέμποντας στις «ισχυρές διμερείς συμφωνίες» που έχουμε υπογράψει και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας έχει ιδιαίτερο πολιτικό, ηθικό και ιστορικό βάρος στην ΕΕ που της επιτρέπει να πρωταγωνιστεί».

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου αναφορικά με τις προσδοκίες της Αθήνας από το ραντεβού Ερντογάν – Μητσοτάκη τόνισε ότι τόσο χτες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο όσο και προχτές στο briefing η Ελλάδα έχει θέσει το πλαίσιο και το πνεύμα αποδοχής της τουρκικής πρόσκλησης για τη συνάντηση.

«Το ότι έχουμε διαφωνίες δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση με ρεαλισμό. Οι θέσεις μας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση. Οι δυο χώρες παρά τις διαφορές μας αντιμετώπιζουμε κοινές προκλήσεις στην περιοχή μας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να αναζητήσουμε θετικούς τρόπους αντιμετώπισης των προσκλήσεων αυτών» είπε ο Γιάννης Οικονόμου υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να πρυτανεύσει ένα «πνεύμα -που έχει διαμορφωθεί διεθνώς, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ- απερίφραστης καταδίκης κάθε απόπειρας αναθεωρητισμού, αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και κατάφωρης παραβίασης της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας χωρών».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr