Για το θέμα των δανειοληπτών, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει στους πολίτες εργαλεία, «για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ιδιωτικό χρέος»

«Με συνεχείς προσπάθειες, η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των πολιτών, η χώρα επέδειξε μια ανθεκτικότητα που πολλοί δεν περίμεναν. Και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται για όσο διαρκούν οι κρίσεις, σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου», επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Κάνοντας λόγο για «στοχευμένες στηρίξεις σε πολύ μεγάλα κοινωνικά στρώματα», επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η πολιτική, «η ενδυνάμωση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, μια προοπτική η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κοινωνία να κοιτάζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το μέλλον».

Για το θέμα των δανειοληπτών, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει στους πολίτες εργαλεία, «για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ιδιωτικό χρέος, να το μειώσουν, να το ρυθμίσουν και βεβαίως να μη βρεθούν αντιμέτωποι με το έσχατο σημείο που είναι οι πλειστηριασμοί. Κυρίως για τους πιο ευάλωτους και κυρίως για την πρώτη κατοικία».

Ακόμα, για το θέμα των συνταξιούχων τόνισε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις για εκείνους που δεν κατάφεραν να δουν ενίσχυση στο εισόδημά τους, μιλώντας για «βαριά κληρονομιά του νόμου Κατρούγκαλου».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», επισημαίνοντας ότι αν και επιχειρήθηκε από πολλούς να απαξιωθεί, έχει δημιουργήσει μια πραγματικότητα.

«Εδώ και 15 εβδομάδες υπάρχει μία ομάδα καταναλωτικών αγαθών, κατά τεκμήριο των απολύτως απαραίτητων για κάθε νοικοκυριό, που οι τιμές τους είναι σταθερές ανεξαρτήτως των αυξομειώσεων που γίνονται τριγύρω. Κάποια πέφτουν, κάποια λίγα ανεβαίνουν και η πλειονότητα είναι σε σταθερές τιμές. Αυτό, δηλαδή, που είπαμε από την αρχή», πρόσθεσε.

Για την ελληνική βοήθεια μετά το σεισμό στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «η κουλτούρα μας, η παράδοσή μας, ο ανθρωπισμός μας δεν θα μας επέτρεπε οτιδήποτε άλλο, παρά να σταθούμε στο πλευρό τους πρώτοι, γρήγορα, ως γείτονες και ως χώρα που ξέρουμε να επιδεικνύουμε αυτού του είδους τα αισθήματα αλληλεγγύης. Ο ελληνικός με τον τουρκικό λαό δεν έχει να χωρίσει τίποτα. Το έχουμε πει πολλές φορές και όλη αυτή η ρητορική της τουρκικής ηγεσίας το προηγούμενο διάστημα ήταν απολύτως αδιέξοδη. Τίποτα δεν πρόσθεσε στην Τουρκία. Άλλωστε η χώρα μας έχει ενδυναμώσει πολύ σε όλα τα επίπεδα. Ούτε εκφοβίζεται, ούτε πανικοβάλλεται, ούτε απειλείται. Τώρα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τους Τούρκους να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την τραγωδία και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Επίσης, αναφορικά με την ένταση που έχει δημιουργηθεί με τους καλλιτέχνες, σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν την επιδιώκει αλλά καλό είναι «να μιλάμε με συγκεκριμένα γεγονότα και όχι γενικά και αόριστα», επαναλαμβάνοντας πως «δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Είχε βγει το Προεδρικό Διάταγμα και μετά την έκδοσή του το Εθνικό Θέατρο βγάζει μια προκήρυξη για να προσλάβει ηθοποιούς, καλλιτέχνες για μια συγκεκριμένη παράσταση. Η επιλογή που θα έκανε είναι μια επιλογή που βασίζεται σε κριτήρια απολύτως δικά του. Δεν έχει σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα».

Ειδικότερα, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που έχει λάβει η κυβέρνηση και τη δέσμευσή της να συνεχιστούν για όσο διαρκούν οι κρίσεις σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Οτιδήποτε δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών, επιδεινώνει τον οικονομικό τους βίο, προφανώς και προβληματίζει την κυβέρνηση. Στην κοινωνία ζούμε, βλέπουμε, καταλαβαίνουμε ότι η χώρα έρχεται μέσα από μια περίοδο 10ετούς μεγάλης οικονομικής κρίσης με τα μνημόνια, μετά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με επάλληλες κρίσεις που και αυτές είχαν τις δικές τους συνέπειες. Παρ’ όλα αυτά, με συνεχείς προσπάθειες, η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των πολιτών, η χώρα επέδειξε μια ανθεκτικότητα που πολλοί δεν περίμεναν. Και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται για όσο διαρκούν οι κρίσεις, σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου.

Οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια έχουν φύγει από την ατζέντα της συζήτησης. Καταφέραμε με το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παρόχους να διαμορφώσουμε τους λογαριασμούς σε επίπεδα που ήταν, ενδεχομένως, και πριν τις αυξήσεις. Στοχευμένες στηρίξεις δόθηκαν σε πολύ μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Το επίδομα θέρμανσης έχει μια τεράστια περίμετρο.

Στην αγορά, με το “Καλάθι του Νοικοκυριού” και με τις υπόλοιπες ενισχύσεις στους πιο ευάλωτους, καταφέρνουμε και εκεί να βοηθούμε τον κόσμο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και σε όλα αυτά έχουμε και μια οικονομία που έβγαλε από τις πλάτες μας οικονομικά βάρη, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Μια οικονομία που δουλεύει, δίνει δουλειά σε ανθρώπους.

Μέσα στη διάρκεια αυτής της πρώτης μας 4ετίας, παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κρίσεις που όμοιές τους ο πλανήτης δεν γνώρισε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, με μια προσπάθεια η οποία συνεχίζεται, σταθήκαμε στο πλευρό της κοινωνίας και καταφέραμε και να μειώσουμε το αποτύπωμα της κρίσης στον οικονομικό βίο των πολιτών και ταυτόχρονα να ανοίξουμε δρόμους προκοπής για την ελληνική κοινωνία. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Χρειάζεται η συνέχιση αυτής της πολιτικής, η ενδυνάμωση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, μια προοπτική η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κοινωνία να κοιτάζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το μέλλον».

Για τους δανειολήπτες

«Θα κάνουμε αυτό που κάνουμε σταθερά το τελευταίο διάστημα. Να δίνουμε στους Έλληνες πολίτες εργαλεία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ιδιωτικό χρέος, να το μειώσουν, να το ρυθμίσουν και βεβαίως να μη βρεθούν αντιμέτωποι με το έσχατο σημείο που είναι οι πλειστηριασμοί. Κυρίως για τους πιο ευάλωτους και κυρίως για την πρώτη κατοικία. Υπάρχουν εργαλεία τα οποία ο κόσμος μπορεί και πρέπει να τα αξιοποιήσει είτε αυτά αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είτε τις διμερείς ρυθμίσεις.

Οι τράπεζες και οι servicers -το έχουν ανακοινώσει- έχουν προχωρήσεις σε ρυθμίσεις και συμφωνίες το τελευταίο διάστημα για 550.000 δανειολήπτες. Ρυθμίστηκε χρέος 27 δισ. ευρώ, χάρη στο πλαίσιο που η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει, στις δυνατότητες που η οικονομία δίνει στον κόσμο για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Υπάρχει η δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού, η δυνατότητα να χρηματοδοτεί τις δόσεις των πιο ευάλωτων από 70 ευρώ έως 210 ευρώ προκειμένου να πληρώνει τις δόσεις του και αναστέλλεται η οποιαδήποτε δικαστική εκτέλεση ή οποιοσδήποτε πλειστηριασμός.

Πλειστηριασμοί γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ, γίνονταν και πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου, πλειστηριασμοί θα γίνονται και μετά την απόφαση. Τα βασικά εργαλεία όμως που διαμόρφωσε αυτή η κυβέρνηση και που δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών είναι εδώ, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Ταυτόχρονα, να διαμορφώσουμε και άλλες δυνατότητες στήριξης της κοινωνίας για να μπορεί να ανταποκρίνεται στην πίεση που δέχεται από την εισαγόμενη ακρίβεια και τις εισαγόμενες κρίσεις. Και έτσι θα προχωρήσουμε.

Είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός αυτός που ψήφισε τον νόμο για να μπορούν οι servicers και οι εταιρείες να κάνουν πλειστηριασμούς, νόμο που απλώς επιβεβαίωσε η απόφαση του Αρείου Πάγου, να έρχεται τώρα για να κατακρίνει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ή πολύ περισσότερο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός που ψήφισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που έκανε ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έρχεται τώρα και καμώνεται πώς είναι περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητος από τον οποιοδήποτε για τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση.

Η λύση για τους ανθρώπους αυτούς δεν είναι να τους κοροϊδεύεις ότι το χρέος τους θα σβηστεί, θα χαριστεί, δεν θα το πληρώσουν ποτέ. Γιατί περίπου αυτή την αντίληψη και την κουλτούρα διαμόρφωσε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όλη την προηγούμενη περίοδο. Αλλά να τους δίνεις ουσιαστικά εργαλεία στα χέρια τους, σαν και αυτά που έχουμε διαμορφώσει, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα να κρατήσουν και το σπίτι τους. Κυρίως την πρώτη κατοικία, που όλοι ξέρουμε την ευαισθησία που διέπει- και καλώς διέπει- την ελληνική κοινωνία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr