Νέα οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ, προβλέπει νέα τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας (10/4) στη Βουλή

Η νέα τροπολογία, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού κ.α.», προβλέπει επιπλέον αποζημίωση για το μετακινούμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό σε νοσοκομεία του ΕΣΥ εντός Αττικής.

Ειδικότερα, θεσπίζεται το ποσό των 800 ευρώ επιπλέον της μηνιαίας αποζημίωσης για τους γιατρούς και των 400 ευρώ επιπλέον για τους νοσηλευτές, που μετακινούνται μεταξύ νοσοκομείων εντός του λεκανοπεδίου.

Αναλυτικά,

Στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι μετακινούνται έως τις 30.9.2023, εντός δομών υγείας της Περιφέρειας Αττικής, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 800 ευρώ.
Στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο μετακινείται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η.6.2023 έως την 30ή.9.2023, εντός της Περιφέρειας Αττικής χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ύψους 400 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη ρύθμιση προβλέπει αποζημίωση μετακινούμενου ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε συγκεκριμένες δομές υγείας της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται μηνιαία αποζημίωση ύψους 1.800 ευρώ, πλέον των μηνιαίων αποδοχών για γιατρούς και 1.200 ευρώ για νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό, που δέχονται να υπηρετήσουν σε δομές υγείας σε νησιά, αλλά και στην υπόλοιπη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κίνητρα για επιλογή της Αναισθησιολογίας

Με στόχο την κάλυψη των κενών στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας που πλήττει τα νοσοκομεία, με άλλο άρθρο της τροπολογίας, παρέχονται οικονομικά κίνητρα στους υπό ειδίκευση γιατρούς να την επιλέξουν.

Ειδικότερα, θεσμοθετείται επίδομα 250 ευρώ, το οποίο θα καταβάλλεται στους ιατρούς που ειδικεύονται στη συγκεκριμένη ειδικότητα στα νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το νέο κίνητρο ακολουθεί το επίδομα που είχε προβλεφθεί στο άρθρο 54 του ν. 4999/2022 για τους ιατρούς που ειδικεύονται στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, καθώς και στους ιατρούς, οι οποίοι παρατείνουν την παραμονή τους, μετά από το πέρας του χρόνου ειδίκευσής τους.

Πηγή: pagenews.gr