Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε νωρίτερα σήμερα την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας για προσαρμογές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης. Η κυπριακή προεδρία αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες στις 6 το απόγευμα από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου, είναι έτοιμη η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για το γεωπολιτικό ρίσκο, που θα είναι κατανεμημένο 50%-50%, καθώς και η κάλυψη εξόδων του έργου ύψους €25 εκατ. για πέντε χρόνια μέσω του Ταμείου Ρύπων. Ανοιχτό παραμένει εάν η Κύπρος θα συμμετάσχει στο μετοχικό σχήμα του καλωδίου.
Από νωρίς σήμερα επικρατούσε αισιοδοξία για τη θετική έκβαση των διαβουλεύσεων, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες για τη δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρικών καλωδίων υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή μέσω της Μεσογείου.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σημείωσε επίσης ότι θα απασχολήσει τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα την Πέμπτη.
Όσον αφορά τα «μπρος πίσω» της κυπριακής πλευράς για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, αυτά είχαν προκαλέσει ανησυχία σε Αθήνα, Βρυξέλλες και την γαλλική Nexans. Στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης, 10 Σεπτεμβρίου, καθορίστηκαν τρία βασικά σημεία της συμφωνίας για την πρόοδο του έργου.
Τα τρία σημεία περιλαμβάνουν: την ανάκτηση εσόδων ύψους 125 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευαστική περίοδο, την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector με 100 εκατ. ευρώ και την αύξηση της ελληνικής συμμετοχής στη γεωπολιτική εγγύηση για την ασφάλεια του έργου.
Με την έγκριση της πρότασης, που κατέθεσε το υπουργείο Ενέργειας, δημιουργούνται θετικές προοπτικές για την εκτέλεση του έργου που είναι σημαντικό για τη διασύνδεση της περιοχής.
Πηγή: tanea.gr