Προτάσεις για την αναστολή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έχουν τεθεί υπό εξέταση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτή η κίνηση στοχεύει στο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, ιδίως δεδομένης της σημαντικής αύξησης των εμπορικών τιμών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Η αναστολή θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025.
Τα τελευταία τρία χρόνια, οι αντικειμενικές αξίες έχουν αναπροσαρμοστεί, ωστόσο οι εμπορικές τιμές έχουν καταγράψει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση. Μια νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών κοντά στα επίπεδα των εμπορικών θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση στην αγορά ακινήτων. Επίσης, μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης περιλαμβάνει και το σχέδιο στήριξης που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Ωστόσο, οι προθέσεις του οικονομικού επιτελείου δεν περιορίζονται μόνο στην αναστολή των αντικειμενικών τιμών. Πρόκειται να εξεταστεί και η νέα παράταση του ΦΠΑ για τα νεόδμητα ακίνητα καθώς και η αναστολή του φόρου υπεραξίας που αφορά την πώληση ακινήτων. Οι εν λόγω παρεμβάσεις είχαν αποδειχθεί καθοριστικές στην τόνωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων παρουσίασαν αύξηση 9,2% το β’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2023, οι τιμές των διαμερισμάτων στις μεγάλες πόλεις αυξήθηκαν σημαντικά, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει αύξηση 12,1% και την Αθήνα 9,1% για το β’ τρίμηνο του 2024.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν ελαφρώς χαμηλότερες από τα επίπεδα ρεκόρ του 2008. Από το 2017, που ξεκίνησε η ανάκαμψη της αγοράς, οι μέσες τιμές έχουν καταγράψει αύξηση 69%, 88% στην Αττική και 78% στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: tanea.gr