Η σπατάλη νερού αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες της λειψυδρίας, η οποία έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στη χώρα μετά από πολλές δεκαετίες. Οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με τη λήψη μέτρων, όπως η κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης και η αναπροσαρμογή των τιμών του νερού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Ειδικότερα, οι βλάβες και οι διαρροές στα δίκτυα αποτελούν έναν διαρκή κίνδυνο για την επάρκεια του υδάτινου πόρου.
Η καθηγήτρια Υδρολογίας Ελισσάβετ Φελώνη αναφέρει ότι οι διαρροές στα δίκτυα διανομής ξεπερνούν το 20%. Στην Αττική, οι απώλειες νερού ανέρχονται σε 24%-25%. Το 2019, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) δήλωναν ποσοστό απώλειας νερού που κυμαινόταν από 9,5% έως 62%, με μέση τιμή 35,6%. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, η απώλεια στα δίκτυα κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%.
Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, δήλωσε ότι το 2020, από τους 273 παρόχους, οι 98 ανέφεραν απώλειες νερού, με 29 απ’ αυτούς να δηλώνουν διαρροές άνω του 60%. Οι αποδόσεις ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των πόλεων, με κάποιες να φτάνουν ακόμα και το 99,7%, ενώ στην Αττική οι απώλειες θεωρούνται αποδεκτές σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
Ωστόσο, οι απώλειες δεν προέρχονται μόνο από τα δίκτυα. Εντός των κατοικιών, οι βρύσες και τα καζανάκια, όταν έχουν βλάβες, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική σπατάλη. Συγκεκριμένα, ένα καζανάκι που τρέχει μπορεί να προκαλέσει απώλεια 750 λίτρων νερού ημερησίως. Η ανάγκη για αντικατάσταση αυτών των συσκευών με νέες, χαμηλής κατανάλωσης, είναι κρίσιμη για τη μείωση της σπατάλης.
Επιπλέον, στη γεωργία οι απώλειες λόγω παλαιών μεθόδων άρδευσης φτάνουν το 60%. Για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, η κυβέρνηση προχωρά σε αναβάθμιση και συντήρηση των δικτύων, με στόχο τη μείωση των διαρροών. Τα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης» και «Φιλόδημος Ι» περιλαμβάνουν ποσοτικούς δείκτες αποτελέσματος για την παρακολούθηση της προόδου των έργων ανά περιοχή.
Η κλιματική κρίση εντείνει το πρόβλημα, όμως η σπατάλη νερού στους διανομείς παραμένει στα χέρια μας. Η ανάγκη για αλλαγή συμπεριφοράς και καινοτόμες λύσεις στην αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού πόρου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Πηγή: tanea.gr