Περισσότεροι ωστόσο από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στις εστίες τους

Τη δραματική διάσταση του πολέμου με θύματα τους άμαχους αποτυπώνουν οι αριθμοί που ανακοινώνονται από τους διεθνείς οργανισμούς, για τους ανθρώπους που ξεριζώνονται από τα σπίτια και τον τόπο τους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ εκτιμά ότι 13,686 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της επίθεσης την οποία εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκ των οποίων 8,029 εκατομμύρια έχουν μετεγκατασταθεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας, με τους υπόλοιπους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Η αύξηση των εκτοπισμένων στο εσωτερικό σε σχέση με την προηγούμενη είναι 129.000 άνθρωποι.

«Οι ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων και όλων όσοι επηρεάζονται από τον πόλεμο της Ουκρανία αυξάνονται ώρα με την ώρα», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αντόνιο Βιτορίνο, υπογραμμίζοντας ότι η «πρόσβαση στους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη είναι δύσκολη όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες».

Αυτοί οι εκτοπισμένοι δηλώνουν ότι πρώτα απ’ όλα έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια.

«Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ερωτήθηκαν θέτουν την ανάγκη για ρευστότητα στη λίστα με τις ανάγκες τους, συγκριτικά με το 49% στην αρχή του πολέμου», σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Πάνω από το 70% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν αυτή την οικονομική βοήθεια για την αγορά τροφίμων και/ή φαρμάκων.

Άλλη πιεστική ανάγκη, το κατάλυμα. Μεταξύ των εσωτερικά εκτοπισμένων, το 27% δήλωσαν ότι η κατοικία τους έχει υποστεί ζημιές.

Επιπλέον, ο ΔΟΜ σημειώνει ότι πάνω από 2,7 εκατ. άνθρωποι έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στις εστίες τους. Η συντριπτική πλειονότητα (93%) είχε διαφύγει αλλού στη χώρα.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 2.000 ανθρώπων, ανώνυμα μέσω τηλεφώνου, από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr