Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει «θάνατο, καταστροφές και εκτοπίσεις σε ευρεία κλίμακα,  τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει «θάνατο, καταστροφές και εκτοπίσεις σε ευρεία κλίμακα,  τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο κράτησε και ενός λεπτού σιγή για την επέτειο και τα θύματά της.  τήρησς ενός λεπτού σιγή για να τιμήσει την επέτειο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, «περίπου 17,6 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 40% του πληθυσμού, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία ενώ το 40% των κατοίκων δεν έχουν αρκετά τρόφιμα. Ο πόλεμος πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη», με οκτώ εκατομμύρια πρόσφυγες σε διάφορες χώρες και άλλα πέντε εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός της Ουκρανίας. Πάνω από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και κάποια από αυτά που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βίας ή εκμετάλλευσης.

Επίσης,  η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέγραψε δεκάδες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας εναντίον ανδρών, γυναικών και κοριτσιών.

Οι υποδομές δοκιμάζονται: τα συστήματα ύδρευσης, ενέργειας και θέρμανσης καταστράφηκαν, εν μέσω του χειμώνα, υπενθύμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Τουλάχιστον 6.000 παιδιά απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Με αυτές τις ρωσικές ωμότητες είναι εύκολο να αναισθητοποιηθούμε, να χάσουμε την ικανότητα να σοκαριζόμαστε. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα εγκλήματα αυτά που διαπράττει η Ρωσία να γίνουν η νέα κανονικότητα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

«Η Ουκρανία δεν είναι θύμα», απάντησε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια ρωσοφοική σφηγκοφωλιά στα σύνορά μας», πρόσθεσε.

Πιο πριν, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, σηκώθηκε και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή «στη μνήμη των θυμάτων» της ρωσικής επιθετικότητας, ο Νεμπένζια σηκώθηκε και αυτός και είπε ότι πρέπει να τιμηθούν «όλα τα θύματα αυτού που συμβαίνει στην Ουκρανία από το 2014».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr