Με 93 ψήφους υπέρ και 24 κατά ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας – 58 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας

Την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ψήφισε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το σχετικό αίτημα είχαν υποβάλλει οι ΗΠΑ συνεπικουρούμενες από δυτικές χώρες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το αίτημα υπερψηφίστηκε με 93 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

Για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψήφιζαν, ενώ στην ψηφοφορία κλήθηκαν τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Οι αποχές δεν υπολογίζονται.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ που αποβάλλεται χώρα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είχε προηγηθεί η Λιβύη το 2011.

Ο ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γι’ αυτή την εξέλιξη.

«Οι εγκληματίες πολέμου δεν έχουν θέση σε σώματα του ΟΗΕ που στοχεύουν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαι ευγνώμων σε όλα τα κράτη – μέλη που υποστήριξαν το σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης και επέλεξαν τη σωστή πλευρά της ιστορίας», δήλωσε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Η αντίδραση της Μόσχας στην αποπομπή

Τη λύπη του εξέφρασε το Κρεμλίνο για την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα σκοπεύει «να συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα».

«Λυπούμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με όλα τα νόμιμα μέσα και να τα αιτιολογούμε» είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr