Μιλώντας στο 1ο Φόρουμ Ακεραιότητας, που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Την πλήρη αντίθεσή του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου στην εκχώρηση σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση της αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα εξέφρασε ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του εν λόγω υπουργείου, Ευάγγελος Κωνσταντίνου μιλώντας στο 1ο Φόρουμ Ακεραιότητας, που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Η αιτία

Αφορμή γι’ αυτή την επισήμανση αποτέλεσε η κοινή αντίδραση 19 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Προσφυγικό για την απόρριψη της εγγραφής της οργάνωσης «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)» στο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου.
«Πρόκειται για τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη που η προστασία και η φύλαξή της δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το Μεταναστευτικό, αλλά και με την πρόληψη φαινομένων που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφαλείας, κατασκοπείας, λαθρεμπορίου, εκμετάλλευσης, τρομοκρατίας και αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας. Με αυτό το σκεπτικό, φέραμε στη Βουλή και τη διάταξη για την οριοθέτηση ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα για έρευνα και διάσωση, υποκαθιστώντας απροκάλυπτα το Λιμενικό Σώμα, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και ενθαρρύνοντας τα κυκλώματα λαθροδιακινητών να συνεχίσουν τη δράση τους», τόνισε σχετικά ο Κωνσταντίνου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για όποιον διατείνεται ότι σκοπός του είναι, «γενικώς και αορίστως, “η ανάπτυξη δραστηριότητας υπέρ των υπό απέλαση προσώπων”, εγείροντας ανησυχίες ως προς το είδος της δραστηριότητας αυτής, εφόσον το εξαιρεί ρητώς και τεχνηέντως δεν το εντάσσει στο πλαίσιο της νομικής υποστήριξής τους, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Οι έλεγχοι στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ

Αναφερόμενος στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι στα αιτήματα εγγραφής (τα οποία απορρίφθηκαν) περιλαμβάνονταν πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για μαστροπεία, αρπαγή, εκβίαση, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, οπλοκατοχή, πλαστογραφία, ανθρωποκτονία από πρόθεση και άλλα παραπτώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί ο αρχικός έλεγχος περίπου 6.000 αιτήσεων για εγγραφή στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ, ενώ στο Μητρώο των ΜΚΟ έχουν εγγραφεί 53 φορείς, 29 βρίσκονται στην Α’ και 26 στη Β’ φάση και έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις 115 Οργανώσεων, αρκετές εκ των οποίων έχουν επανυποβάλλει αιτήσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr