Ομπάμα: Η απόφαση που πήρε το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, για την ανατροπή της δικαιώματος στην άμβλωση έφερε πολλές αντιδράσεις σε όλο τον αμερικάνικο κόσμο, ενώ από τους πρώτους που το επέκριναν  με σφοδρότητα  ήταν ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα.

Η απόφαση που πήρε το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, για την ανατροπή της δικαιώματος στην άμβλωση έφερε πολλές αντιδράσεις σε όλο τον αμερικάνικο κόσμο, ενώ από τους πρώτους που το επέκριναν  με σφοδρότητα  ήταν ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα.

«Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αλλά υποβίβασε την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος στις ιδιοτροπίες πολιτικών και ιδεολόγων – επιτιθέμενο στις θεμελιώδεις ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών» τονίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ραγίζει η καρδιά μου για τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα που έχασαν το συνταγματικό δικαίωμα να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις για τα ίδια τους τα σώματα. «Ραγίζει η καρδιά μου, γιατί επιστρέφουμε στην εποχή που οι γυναίκες ρίσκαραν να χάσουν τη ζωή τους κάνοντας παράνομες αμβλώσεις» δηλώνει μεταξύ άλλων η Μισέλ Ομπάμα σε μακροσκελή της ανακοίνωση.

Μετά από 49 χρόνια καταργείται το δικαίωμα στην άμβλωση

Απόφαση σταθμό πήρε το το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας και αποφάσισε την κατάργηση της απόφασης του 1973, που  θέσπιζε το δικαίωμα της άμβλωσης.

Στο εξής, το δικαίωμα στις αμβλώσεις θα καθορίζονται από τις πολιτείες, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά. Ήδη, σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν ψηφίσει, ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που περιορίζουν τη διαδικασία.

diadilwseis_usa_1

Σημειώνεται ότι με την απόφαση  Roe εναντίον Wade του 1973 η τότε σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να κάνει άμβλωση.

Εξηγώντας την άποψη της σημερινής πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο έγραψε ότι “το σκεπτικό (για την απόφαση του 1973) ήταν εξαιρετικά αδύναμο, και η απόφαση είχε καταστροφικές συνέπειες. Και αντί να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση στο ζήτημα των αμβλώσεων, πυροδότησε τη συζήτηση και έχει βαθύνει τον διχασμό.”

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr