Με έργα άνω των 53 εκατομμυρίων ευρώ το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναβαθμίζει το ΟΑΚΑ και γυρίζει σελίδα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του. Μέσα από το φιλόδοξο πρότζεκτ επιδιώκεται η αξιοποίηση του χώρου του αθλητικού συγκροτήματος, εντός και εκτός, για αθλητές, πολίτες ή ακόμη και για τουρίστες.

Μεταξύ άλλων, θα ανακαινιστούν τα στέγαστρα Καλατράβα, θα χτιστεί αθλητικό ξενοδοχείο και θα δημιουργηθεί ένα κτίριο και στάδιο χάντμπολ. Παράλληλα, τα 16 γήπεδα αντισφαίρισης του σταδίου μαζί με τους βοηθητικούς τους χώρους θα «περάσουν» στα χέρια της «Στάδιο 2020». Της εταιρείας δηλαδή που βρίσκεται υπό των έλεγχο των ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και Ι. Στασινόπουλου και στην οποία έχει δοθεί μέσω σύμβασης που έχει υπογραφεί το δικαίωμα εκμετάλλευσής τους.

Τι περιλαμβάνουν οι δύο φάσεις:

Ήδη ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει παρουσιάσει το όραμα και το στρατηγικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΚΑ και η εταιρεία Dimand AE έχει εκπονήσει το ολοκληρωμένο πλάνο για το αθλητικό κέντρο. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει: Ενεργειακή αναβάθμιση, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μείωση του του ενεργειακού Αποτυπώματος και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων ύψους 10.000.000 ευρώ με πηγή χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης. Ακόμη περιλαμβάνει συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό των μηχανοστασίων και του κολυμβητηρίου (ανοιχτό και κλειστό) με προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει: Αντικατάσταση φθαρμένου υλικού, αποκατάσταση φθαρμένων υποδομών, συντήρηση και αποκατάσταση των αθλητικών υποδομών του αθλητικού κέντρου με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης τον Τακτικό Προϋπολογισμό του ΟΑΚΑ Επίσης, θα γίνουν:

  • Εργασίες ανακατασκευής υποδομής του ταρτάν και των κουλουάρ του Κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου, των δύο ανοιχτών βοηθητικών γηπέδων/προπονητηρίων Κ1 και Κ2 του ΟΑΚΑ και του κλειστού στίβου με προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης την Περιφέρεια Αττικής.
  • Εργασίες Ανακατασκευής της Μόνωσης στις στέγες του Κλειστού Κολυμβητηρίου και του Κλειστού Γυμναστηρίου «Νίκος Γκάλης» του ΟΑΚΑ με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης την Περιφέρεια Αττικής.
  • Ανακατασκευή και Ενίσχυση Περίφραξης και Θυρών εισόδου/ εξόδου του ΟΑΚΑ και προϋπολογισμό 110.000 ευρώ και πηγή χρηματοδότησης την Περιφέρεια Αττικής.

Τα πέντε μεγάλα έργα που θα δώσουν άλλη εικόνα στο ΟΑΚΑ:

Πέντε είναι τα μεγάλα έργα που θα μεταμορφώσουν το αθλητικό κέντρο και τα οποία θα γίνουν σε βάθος χρόνου. Είναι τα εξής:

  • Στατική Ενίσχυση και Συντήρηση στεγάστρων Ολυμπιακού Σταδίου και γενικό πρόγραμμα Συντήρησης και Επισκευών Προϋπολογισμός: 15.000.000 ευρώ με πηγή χρηματοδότησης την Περιφέρεια Αττικής.
  • Μελέτη και Κατασκευή κεντρικού κτιρίου στέγασης ομοσπονδιών και Κλειστού Εθνικού Γηπέδου εκδηλώσεων και χάντμπολ με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ και σχεδιασμό να υλοποιηθεί ως εργο-ΣΔΙΤ.
  • Μελέτη και Ανέγερση ξενοδοχείου τεσσάρων ή πέντε αστέρων δυναμικότητας 100 έως 150 δωματίων σε αξιοποίηση υπολοίπων συντελεστή δόμησης του συγκροτήματος με εκτιμώμενο κόστος 6.000.000 – 10.000.000 ευρώ. Το έργο αυτό θα επιδιωχθεί να υλοποιηθεί ως έργο-ΣΔΙΤ.
  • Μελέτη και Κατασκευή συντήρησης, αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού κλειστού στίβου και ξενώνων ΟΑΚΑ με προϋπολογισμός 4.000.000 ευρώ και προσδοκώμενη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς Πόρους.
  • Μελέτη και Κατασκευή συντήρησης, αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού κλειστού κολυμβητηρίου και δημιουργία νέας κολυμβητικής δεξαμενής με πηγή χρηματοδότησης τη Lamda Development.

Όσον αφορά τη Lamda Development, υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιουλίου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία για τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής στο Ελληνικό.

Στο Μνημόνιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η Lamda θα εξετάσει προτάσεις του υφυπουργείου με στόχο το σχεδιασμό αξιοποίησης και ανακαίνισης των Ολυμπιακών και αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αττική. Μάλιστα, το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με τον κ. Αυγενάκη, πρόκειται να κατατεθεί πρόταση προς την εταιρεία για την πλήρη ανακατασκευή του κέντρου υγρού στίβου στο Ολυμπιακό Στάδιο καθώς και την κατασκευή μιας νέας πισίνας 25 x 25 μέτρων, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες προετοιμασίας των αθλητών ενόψει της προολυμπιακής σεζόν αλλά και πρόταση που θα αφορά στην ανακαίνιση μέρους των ξενώνων που φιλοξενούν τους πρωταθλητές στο ΟΑΚΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr