Ένας από τους κλάδους, που αναμένεται να πάει πολύ καλά, είναι αυτός της κτηματαγορά

Ένας από τους κλάδους, που αναμένεται να πάει πολύ καλά, είναι αυτός της κτηματαγορά, μιας και με την τεράστια άνοδο του πληθωρισμού οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε ακίνητα.

«Μιλάμε όλοι για πληθωρισμό. Ποιο είναι το καταφύγιο στις επενδύσεις όταν υπάρχει πληθωρισμός; Τα ακίνητα», τόνισε στο Delphi Forum ο διευθύνων σύμβουλος της QRES, κ. Γιώργος Μαντζαβινάτος, εκτιμώντας πως θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο σε υψηλό, όσο και σε επίπεδο retail. «Ο άνθρωπος, δηλαδή, που βρίσκεται να έχει σήμερα μία αποταμίευση των 50.000 – 100.000 ευρώ θα θέλει να βρει ένα ακίνητο, το οποίο να αγοράσει και να τοποθετηθεί – με τη βοήθεια των τραπεζών και του δανεισμού – για να μπορέσει να έχει μία ασφαλή επένδυση για τα χρήματά του», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας πόλεμος εν εξελίξει δημιουργεί μία κατάσταση αναμονής για τους επενδυτές, άρα δεν γίνονται εύκολα κινήσεις. «Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον υπάρχει και συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει ότι μόλις υπάρξουν καλά νέα από την εξέλιξη του πολέμου θα επανέλθουν και οι συναλλαγές στην ελληνική αγορά. Υπάρχει τεράστια ρευστότητα σε όλες τις αγορές που περιμένει να τοποθετηθεί, ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αλλάξει τελείως την εικόνα, αφού καθιστά την Ελλάδα μέσα στην αντένα των μεγάλων επενδυτών. Περιμένουμε στα επόμενα χρόνια ότι θα υπάρξει μία μεγάλη προσφορά ακινήτων στην ελληνική αγορά. Τόσο οι τράπεζες, όσο και οι επενδυτές, θα προσφέρουν ακίνητα. Αυτή, λοιπόν, η προσφορά επειδή θέλει έναν χρόνο ωρίμανσης θα έρθει να ‘δέσει’ με το χρονικό περιθώριο που αναμένουμε πως θα γίνει η αναβάθμιση», κατέληξε.

Την άποψη πως τα ακίνητα είναι πράγματι ένα καταφύγιο σε τέτοιες περιόδους ενστερνίστηκε και ο επικεφαλής της Bain Capital κ. Γιώργος Ελεκίδης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ο πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση του κόστους κατασκευής, των επενδύσεων κ.ο.κ. «Η άμεση έκθεση στη Ρωσία είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η έμμεση επίδραση είναι αυτή που πρέπει να σκεφτούμε», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τη γεωπολιτική κρίση που υπεισέρχεται και στην καθημερινότητα μέσω του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης, της πιθανής κάμψης στην κατανάλωση ως το μεγάλο στοίχημα για το real estate.

Το… μετασύμπαν των εταιρειών διαχείρισης

«Οι τράπεζες βρέθηκαν με χαρτοφυλάκια ακινήτων που, όμως, δεν είναι απαραίτητα μέρος του ισολογισμού τους. Δυνητικά μπορούν να δημιουργήσουν κάποια έσοδα, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί core business. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στη διαχείριση, η οποία και θα πρέπει να αφήνεται στα… στιβαρά χέρια δομών που έχουν το know how και μπορούν να ανταπεξέλθουν σωστά και διεξοδικά με το αντικείμενο», σημείωσε με την σειρά του, ο ανώτερος γενικός διευθυντής, επικεφαλής του Group Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς και διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, κ. Γιώργος Κορμάς, προσθέτοντας πως αυτές θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα, δομές που θα αναπτυχθούν εσωτερικά μέσα στις ίδιες τις τράπεζες.

«Εγώ προσωπικά είμαι κατά αυτού, γιατί το καλύτερο business model για μία τράπεζα είναι να συνεργάζεται με τους έχοντες το know how στο εκάστοτε χώρο. Στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες εταιρείες, γιατί είναι μία από τις χώρες που βρέθηκε με ένα ποσοστό, σχεδόν 50%, δανείων, τα οποία ως επί το πλείστον είχαν εξασφάλιση σε ακίνητα, να είναι σε καθυστέρηση ή να γίνονται “κόκκινα”. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα μετασύμπαν εταιρειών, οι οποίες ασχολούνται και έχουν εξειδίκευση στη διαχείριση ακινήτων», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το real estate είναι μία από τις ατμομηχανές της επόμενης ημέρας σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ένας τομέας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη όλης της οικονομίας. «Είμαστε σταθερά σε φάση ανόδου», τόνισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr