Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι αναμένει καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος την περίοδο 2022-2024

Βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση είναι η βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και οι μειωμένοι κίνδυνοι για τον τραπεζικό τομέα, αναφέρει ο οίκος Fitch στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι αναμένει καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος την περίοδο 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη, την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πιο ευνοϊκή διάρθρωση της εξυπηρέτησης του χρέους.

Ο στόχος της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας εντός της χρονιάς είναι εφικτός, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την αναβάθμιση.

Ο Fitch είναι ο πέμπτος οίκος αξιολόγησης- και τρίτος από τους επιλέξιμους από την ΕΚΤ- που τοποθετεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η σημερινή αναβάθμιση επιβεβαιώνει ότι ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 – με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία – είναι εφικτός», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, ο οίκος Fitch προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024- από 3,8% που ήταν η εκτίμηση για το 2022- εν μέρει λόγω της βελτιστοποίησης των προσωρινών μέτρων στήριξης.

Αυτό συνεπάγεται βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο κατά 2,5% σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 και ισοσκελισμένη θέση το 2023. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι αμβλύνονται από την ευρεία δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση και τις πρόσφατες επιδόσεις στον τομέα αυτό.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, που εκτιμάται ότι κατέγραψε μείωση 24,5 μονάδων στο 170% του ΑΕΠ το 2022, ο Fitch αναμένει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται με πιο περιορισμένο ρυθμό μεσοπρόθεσμα, κυρίως λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, για να υποχωρήσει στο 160,6% το 2024.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι συνεχίζεται η σημαντική πρόοδος στη μείωση των «κόκκινων» δανείων (NPL), το ποσοστό των οποίων διαμορφώνεται στο 9,7% το τρίτο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το 2009, με αιχμή τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής» και την ανάκαμψη που είχε ευρεία βάση.

Ο Fitch αναμένει περαιτέρω βελτίωση όσον αφορά το ενεργητικό των τραπεζών, η οποία θα στηριχθεί από τις περιορισμένες νέες εισροές (NPL) καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις εκκρεμείς μη οργανικές δράσεις τους.

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% φέτος και 2,3% το 2024, προβλέπει ο οίκος Fitch, αναθεωρώντας προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του σε σχέση με την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, καθώς βελτιώθηκε το ισοζύγιο των κινδύνων, ιδιαίτερα λόγω της πρόσφατης μείωσης των τιμών της ενέργειας και των περιορισμένων προοπτικών διανομής με δελτίο στην Ευρώπη.

«Οι αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα τους, η οποία συνδέεται εν μέρει με ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, σε συνδυασμό με το τελευταίο έτος απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα δώσει ισχυρή επενδυτική ώθηση», σημειώνει ακόμη ο οίκος αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, ο Fitch αναμένει σταθερή επιβράδυνση από το 9,3% πέρυσι στο 5% φέτος και στο 1,5% το 2024, σε εναρμόνιση με τη μείωση των τιμών ενέργειας και άλλων πρώτων υλών καθώς και λόγω αποτελεσμάτων βάσης. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται επίσης να μειωθεί, με πιο περιορισμένο ρυθμό.

Τέλος, για τους μισθούς ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση για το σύνολο της οικονομίας- το υψηλότερο ποσοστό από το 2010- ενώ οι κενές θέσεις εργασίας από το πρώτο τρίμηνο έως το τρίτο τρίμηνο του 2022 ήταν οι περισσότερες εδώ και μία δεκαετία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr