Διπλός είναι ο στόχος του Εμανουέλ Μακρόν: να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις μοναρχίες του πετρελαίου, αλλά κυρίως να πείσει τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να ασκήσει την απαιτούμενη πίεση στη Ρωσία

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο που ο Γάλλος πρόεδρος ανταλάσσει εγκάρδια χειραψία με τον αμφιλεγόμενο για τις επιδόσεις του στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρίγκηπα. Διπλός είναι ο στόχος του Εμανουέλ Μακρόν: να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις μοναρχίες του πετρελαίου, αλλά κυρίως να πείσει τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να ασκήσει την απαιτούμενη πίεση στη Ρωσία και συγκεκριμένα στον Πούτιν με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις, ώστε να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έως τώρα η Σαουδική Αραβία έχει κρατήσει μια σχετικά ουδέτερη θέση για τον πόλεμο. Η γαλλική Προεδρία πιστεύει ότι εάν το Ριάντ ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας, “θα δοθεί διεθνώς ένα πολύ δυνατό μήνυμα”. Και ο Μακρόν, που θέλει να ελπίζει, στρώνει το χαλί για τον πρίγκηπα, ο οποίος θα παραμείνει για ένα ολόκληρο δεκαήμερο στο Παρίσι, με πλούσιο πρόγραμμα.

Υποψηφιότητα για την Παγκόσμια Έκθεση

Την ερχόμενη Δεύτερα θα συμμετάσχει σε ειδική τελετή για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης 2030. Τέσσερις είναι οι υποψήφιες χώρες: η Νότιος Κορέα με την πόλη Μπουσάν, η Ιταλία με τη Ρώμη, η Ουκρανία με την Οδησσό και η Σαουδική Αραβία με το Ριάντ.

Πέμπτη και Παρασκευή ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα παραμείνει στη γαλλική πρωτεύουσα, για να συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής για τη δημιουργία ενός νέου “Πάγκοσμιου Οικονομικού Σύμφωνου” που προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν. Στόχος είναι να τεθούν τα θεμέλια ενός νέου συστήματος για την αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της βιοποικιλότητας.

Η συνάντηση αυτή, στην οποία θα συμμετέχουν και πολλές “αναδυόμενες” οικονομίες, γίνεται υπό την αιγίδα του Γάλλου προέδρου, της ινδικής προεδρίας του G20 και της πρωθυπουργού των Νήσων Μπαρμπέιντος, Μία Μότλεϊ.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr