Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου διορίζεται πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης, στον δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου διορίζεται πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης, στον δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η κ.Κατερίνα Σακελλαροπούλου «θα δεχθεί σήμερα στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, για να του αναθέσει, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

Είχε προηγηθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επόμενο συνταγματικό βήμα είναι η δημιουργία υπηρεσιακής εκλογικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως είναι η περίπτωση του κ. Ιωάννη Σαρμά.

Για την απόφαση αυτή της κ. Σακελλαροπούλου, δεν χρειάζεται καμία αιτιολόγηση της προτίμησης.

Τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης πρόκειται να επιλεγούν από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, με μοναδικό όρο, κατά το Σύνταγμα, να χαίρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποδοχής και αυτή είναι η μόνη περίπτωση όπου ο πρωθυπουργός δεσμεύεται νομικά για την επιλογή υπουργών της προτίμησής του.

Μετά τον σχηματισμό της εκλογικής κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει την Βουλή και προκηρύσσει νέες εκλογές εντός τριάντα ημερών.

Πηγή: pagenews.gr