Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν αποκλείει μία συνάντηση με τον Άσαντ, ενώ στόχος του είναι μία νέα ειρηνευτική διαδικασία για τη Συρία,

Μισητοί αντίπαλοι ήταν για πολλά χρόνια οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Συρίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπασάρ Αλ Άσαντ. Όμως όλα δείχνουν ότι η επαναπροσέγγιση είναι απλώς θέμα χρόνου. Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν αποκλείει μία συνάντηση με τον Άσαντ, ενώ στόχος του είναι μία νέα ειρηνευτική διαδικασία για τη Συρία, στην οποία θα έχουν ρόλο η Τουρκία, αλλά και η Ρωσία. Ήδη έχουν συναντηθεί στη Μόσχα οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας. Το επόμενο βήμα θα είναι μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, η οποία, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (11.1.)

Η Τουρκία ήταν για πολλά χρόνια- και θεωρητικά παραμένει- ένας από τους κύριους υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης. Από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο Ερντογάν απέφευγε κάθε επαφή με τον Άσαντ. Φαίνεται όμως ότι αναθεωρεί τη στάση του. Ίσως γιατί πιστεύει ότι ο Άσαντ μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια της Τουρκίας να αναχαιτίσει τo κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), αλλά και το στρατιωτικό του σκέλος, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δραστηριοποιούνται στη Συρία και διατηρούν στενές σχέσεις με το PKK.

Κάθε τόσο ο Ερντογάν απειλεί με νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, αλλά προφανώς θεωρεί ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί πιο εύκολα με τη στήριξη του Άσαντ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συρίας μπορεί να μην υποστηρίζει αποσχιστικές τάσεις, αλλά χρειάζεται τη στήριξη από τους τοπικούς ηγέτες των Κούρδων, για να διασφαλίσει την κυριαρχία του στις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας. Κατά συνέπεια δεν είναι βέβαιο ότι συμπίπτουν τα συμφέροντα Άσαντ-Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση, λέει η Μπέντε Σέλερ, “πρόκειται για ένα σκοτεινό σενάριο, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα όσα έχει επιτύχει μέχρι σήμερα ο Άσαντ, βασίζονται στην κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο που προδικάζει το δίκαιο του ισχυρού σε άλλες εστίες κρίσεις ανά τον κόσμο”.

Επιπλέον, ο Ερντογάν αναζητεί λύση για τα τέσσερα εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία, που ακόμη φιλοξενούνται στη γειτονική Τουρκία. Η διαμονή τους στοιχίζει όλο κι περισσότερο δεδομένου ότι ο επίσημος πληθωρισμός φτάνει το 85%, ενώ η συζήτηση για το μέλλον τους θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο. Τα συμφέροντα του Ερντογάν υπαγορεύουν τη μετακίνηση των προσφύγων στη Συρία, αλλά από την πλευρά του ο Άσαντ δεν έχει λόγο να επισπεύδει την επιστροφή τους.

“Για τους πρόσφυγες είναι μία οδυνηρή κατάσταση”, λέει η πολιτική επιστήμων Μπέντε Σέλερ. “Παραμένουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δεν μπορούν ούτε να προχωρήσουν, ούτε να γυρίσουν πίσω. Δεν αισθάνονται ασφάλεια, ούτε βλέπουν προοπτική για το μέλλον. Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν αυτή την πικρή εμπειρία…”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr