Το εμπάργκο στο πετρέλαιο θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό νέο βήμα στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας

Την εφαρμογή του «σταδιακού εμπάργκο» (phased embargo) στο ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να αποφασίσει εντός των προσεχών ημερών η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται αξιωματούχους του μπλοκ, τα κράτη – μέλη είναι πιθανό να εγκρίνουν το «σταδιακό εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι πρέσβεις αναμένεται να δώσουν την έγκρισή τους σε μια οριστική πρόταση έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας μετά τη συνάντησή τους την Τετάρτη.

Όπως αναφέρουν οι NYT, το εμπάργκο στο πετρέλαιο θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό νέο βήμα στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας από την αρχής της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν εβδομάδες προκειμένου οι χώρες της Ε.Ε. να συμφωνήσουν σχετικά με την επιβολή του εν λόγω μέτρου, ενώ οι εντατικές συνομιλίες θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, πριν η Κομισιόν καταθέσει την τελική πρόταση ώστε να εγκριθεί από τους πρεσβευτές της Ε.Ε.

Οι εκπρόσωποι των χωρών θα συναντηθούν την Τετάρτη και αναμένονται να δώσουν την τελική τους έγκριση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αναφέρουν αρκετοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Οι πηγές αυτές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν επιτρέπεται να μιλήσουν δημόσια για την πρόοδο των εν λόγω συνομιλιών, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο ζήτημα.

Το εμπάργκο είναι πιθανό να επηρεάσει το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια πιο γρήγορα από το πετρέλαιο που προέρχεται από αγωγούς, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες.

Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, είναι πιθανό ότι το μπλοκ θα επιτρέψει στα μέλη του να τερματίσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, όπως έκανε με την απαγόρευση του άνθρακα, για την οποία υπήρξε προθεσμία τεσσάρων μηνών προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr