Τα επίμονα συμπτώματα της μακράς covid μελέτησαν επιστήμονες από τη Νότιο Αφρική και φαίνεται να έχουν την απάντηση

Απάντηση στα αίτια της μακράς covid και κατά συνέπεια στη διατήρηση των συμπτωμάτων επί μακρόν των επίμονων συμπτωμάτων που εμφανίζει

Μία απάντηση φαίνεται ότι έχουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής στις αιτίες που προκαλούν τα παρατεταμένα συμπτώματα όσων νοσούν από κορωνοϊό ή της λεγόμενης μακράς covid (Long Covid).

Έπειτα από έρευνα του Πανεπιστημίου του Stellenbosch, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν αρκετά στοιχεία για να υποστηριχθεί η άποψη ότι οι αξιοσημείωτες και επίμονες μικροθρομβώσεις στο αίμα, που προκαλούνται σε ασθενείς με Covid-19, μπορεί να ευθύνονται για τα συμπτώματα του Long covid, λόγω της υποξίας – δηλαδή της μη επαρκούς οξυγόνωσης- που επιφέρουν στον οργανισμό.

Η ερευνήτρια Resia Pretorius έγραψε ένα σχετικό άρθρο για τις έρευνές της στον «Guardian», στο οποίο εξηγεί τα πορίσματά της.

«Σύμφωνα με την έρευνά μου, παρατηρήθηκαν μικροθρομβώσεις στο αίμα ασθενών με Covid-19», αναφέρει. «Συνήθως, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να ξεπεράσει χωρίς συνέπειες αυτές τις μικροθρομβώσεις, φαίνεται όμως ότι αυτοί που υποφέρουν από Long Covid χάνουν αυτή τη δυνατότητα» Και εξηγεί: «Η παρουσία αυτών των μικροθρόμβων έχουν ως αποτέλεσμα τη μη επαρκή οξυγόνωση των κυττάρων στους ιστούς, έτσι ώστε να μην επιτελούνται φυσιολογικά οι λειτουργίες του οργανισμού. Έτσι, δημιουργείται υποξία, που προκαλεί και τα συμπτώματα αυτά, τα οποία επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό»

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα αφορούν ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό κι αυτά είναι συνήθως κόπωση, βήχας, δύσπνοια, κεφαλαλγία, ταχυκαρδία, υπόταση, όπως και διάφορα νευρολογικά και γαστρεντερολογικά προβλήματα. Δεν πρέπει να υποτιμούνται οι ψυχολογικές επιπτώσεις που παρατηρούνται, όπως άγχος, κατάθλιψη, ίλιγγος, ημικρανίες και διαταραχή μνήμης.

Η ερευνήτρια από τη Νότια Αφρική καλεί την επιστημονική κοινότητα να πραγματοποιήσει επείγουσες έρευνες προκειμένου να ανακαλυφθεί ο τρόπος για την καλύτερη διάγνωση των Long covid ασθενών, ώστε να αναπτυχθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα θεραπειών.

Θυμίζει, δε, ότι η υποξία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εγκεφαλικό ή ανακοπή καρδιάς.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο περισσότεροι από 100.000.000 άνθρωποι υποφέρουν από μακρά covid, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου στις 100.000.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr