Νότια Αφρική: Οργισμένες αντιδράσεις προκαλεί στη Νότια Αφρική η δήλωση τοπικής υπουργού Υγείας, η οποία τόλμησε και είπε σε μαθήτριες απαράδεκτη φράση.

Η Ρόφι Ραματούμπα, υπουργός Υγείας της περιφέρειας Λιμπόπο, είπε αυτή την έκφραση  κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην πόλη Σεγκάγκαπενγκ στη Νότια Αφρική.

 Ρόφι Ραματούμπα

Γιατί απευθύνθηκε μόνο στα κορίτσια

«Στα κορίτσια λέω: άνοιξε τα βιβλία σου και κλείσε τα πόδια σου. Μην ανοίγεις τα πόδια σου, άνοιξε τα βιβλία σου. Σας ευχαριστώ», είπε χαρακτηριστικά  στις μαθήτριες. Πρόσθεσε λέγοντας ότι μεγαλύτεροι άνδρες παρασύρουν τα κορίτσια προσφέροντάς τους ακριβά αγαθά  όπως ακριβές περούκες και κινητά αξίας. Τα σχόλια της Ραματούμπα έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στα social media και αρκετοί χρήστες αναρωτιούνται γιατί απευθύνθηκε μόνο στα κορίτσια και όχι και στα αγόρια. «Αυτός δεν είναι σωστός τρόπος να μιλάς σε παιδιά για την κακοποίηση, το σεξ και τη συναίνεση», έγραψε ένας χρήστης.

Τι είπε η αντιπολίτευση

Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Σιβίγουε Γκουαρούμπε χαρακτήρισε «βαθιά προβληματικές» τις δηλώσεις της Ραματούμπα. «Ήταν μια ευκαιρία για μια ουσιαστική συζήτηση με αυτές τις μαθήτριες για τη συναίνεση… Αντί για αυτό, απέδωσε ευθύνες στα θύματα και ασκήθηκε αδικαιολόγητη πίεση στα κορίτσια» έγραψε στο Twitter.

 Ρόφι Ραματούμπα

Από την πλευρά της, η Ραματούμπα είπε ότι το σχόλιο της  απομονώθηκε και πως απευθύνθηκε και σε μαθητές. «Είπα στα αγόρια να επικεντρωθούν στην εκπαίδευσή τους και να μην κοιμούνται με κορίτσια», υπογράμμισε. Υποστήριξε παράλληλα ότι οι ψηφοφόροι της στην περιοχή «εκτίμησαν» το μήνυμά της. «Είπαν ότι φοβούνταν να πούνε τέτοια πράγματα και με ευχαρίστησαν που κάλυψα το κενό», ισχυρίστηκε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σχεδόν 33.400 κορίτσια κάτω των 17 ετών γέννησαν στη Νότια Αφρική το 2020. Η έλλειψη πρόσβασης σε συνολική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όπως και σε προσιτές και κατάλληλες υγειονομικές υπηρεσίες είναι οι βασικοί παράγοντες των εφηβικών εγκυμοσυνών στη χώρα, σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr