Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία«, καταγγέλλουν ότι οι συμβάσεις που υπέγραψαν πριν από δύο μήνες δεν θα υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα να απολυθουν και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους, οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται χρόνια στο νοσοκομείο ως συμβασιούχοι, ενώ λόγω κορωνοϊού η εργασία τους έχει εντατικοποιηθεί. Αύριο Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου έχουν προκηρύξει στάση εργασίας στις 12μμ και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων

«Οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε χρόνια σε αυτό το νοσοκομείο. Από σύμβαση σε σύμβαση κι από αγωνία σε αγωνία για το μεροκάματο, πάντα δίναμε πολύ περισσότερα από όσα έγραφαν οι συμβάσεις μας. Πρώτα δουλεύοντας στον εργολάβο, μετά με εργοδότη τον διοικητή δουλέψαμε εβδομάδες χωρίς ρεπό, δουλέψαμε ο καθένας σε δυο και τρία τμήματα.

Από σύμβαση σε σύμβαση χάσαμε εκατοντάδες ρεπό και ημέρες αδειών, γιατί το πρόγραμμα δεν έβγαινε! Μας έβγαινε η ψυχή να προλάβουμε στο 8ωρο να καθαρίσουμε τρεις κλινικές και τώρα απαιτούν πολύ περισσότερα από εμάς στο 7ωρο!! Στη βραδινή βάρδια μία καθαρίστρια έχει ευθύνη να καθαρίσει 7 ορόφους σε μη εφημερία και δύο συνάδελφοι στην εφημερία!».

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, λένε ότι φθείρουν την υγεία τους τόσα χρόνια κρατώντας το νοσοκομείο καθαρό για τους μικρούς ασθενείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με χαμηλές αμοιβές και πολύ κοπιαστική εργασία.

«Και τώρα στην πανδημία ακόμα πιο εντατικά να κάνουμε απολυμάνσεις, να μη γίνει το νοσοκομείο χώρος διασποράς. Η χλωρίνη έχει ποτίσει όχι μόνο τα πνευμόνια μας μα και τα κόκαλά μας. Μείναμε εδώ, όταν συνάδελφοι μας παραιτήθηκαν γιατί δεν άντεξαν την εντατικοποίηση, δουλεύαμε οι 70 αντί για 140. Και τώρα μας πετάνε στο δρόμο! Κάποιοι συνάδελφοι υπόγραψαν τη σύμβαση αφήνοντας άλλη δουλειά, νομίζοντας ότι για ένα χρόνο θα έχουν μεροκάματο.

Όμως η σύμβαση αποδείχτηκε κουρελόχαρτο. Κανείς δεν μας είπε ότι είναι προσωρινά κι ότι θα γίνει επανακατάταξη. Κανείς δε μας βοήθησε να κάνουμε σωστά τα χαρτιά μας για την προκήρυξη, ώστε να φαίνεται ξεκάθαρα η εμπειρία μας στο νοσοκομείο».

Οι καθαρίστριες και οι καθαριστές του Παίδων «Αγία Σοφία» ζητούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας να σκύψει πάνω από το πρόβλημα που πρόεκυψε. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα αυτή την κρίσιμη για όλους περίοδο. Να γίνουν κι άλλες προσλήψεις εργαζομένων από όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους, ώστε να δουλεύουν, όπως λένε, σε ανθρώπινες συνθήκες, με την προβλεπόμενη ξεκούραση μεταξύ των βαρδιών και τα ρεπό που προβλέπει η σύμβαση.

«Διεκδικούμε το αυτονόητο! Να έχουμε τη δουλειά μας, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μισθό ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε την οικογένεια μας», καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr