Δόθηκε το «πράσινο» φως της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, αφού τα μέλη της ενέκριναν το σχέδιο νόμου για τις τρεις συμβάσεις. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής με τη στήριξη των ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης. Επιφυλάξεις είχαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέπτυξε στην τοποθέτησή του τη σημασία για την Πολεμική Αεροπορία της εν λόγω προμήθειας, λέγοντας πως της δίνει ουσιαστικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής κατάστασης που διαμορφώνεται και με δεδομένη την προκλητική, αναθεωρητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά και έκανε εκτενή αναφορά σε σημεία των συμβάσεων που έπρεπε να γίνουν αποκλίσεις από τη νομοθεσία.

Ωστόσο, τμήμα της αντιπολίτευσης εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Τσίπρα, να ξεκαθαρίζει πως επιθυμεί αλλαγές στις συμβάσεις προκειμένου να τις υπερψηφίσει. Όπως είπε, η σύμβαση που ήρθε στη Βουλή είναι «εξαιρετικά προβληματική». «Δεν είναι σαφές το τελικό κόστος, ούτε εξασφαλίζεται η ποιοτική παράδοση των υλικών, ενώ υπάρχουν διατυπώσεις που δεν έχουν κάνει ποτέ ξανά την εμφάνισή τους σε σχετικές συμβάσεις», σημείωσε.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, διατηρώντας την ξεκάθαρη θέση που είχε εκφράσει ήδη από την Επιτροπή Εξοπλιστικών, δήλωσε θετικός στην προμήθεια με την προϋπόθεση της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος και της συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. «Το ΚΙΝΑΛ λέει »ναι» στις συμβάσεις για τα Rafale», σημείωσε, με τον Νίκο Παπαναστάση του ΚΚΕ να ξεκαθαρίζει: «Με απόλυτη ευθύνη απέναντι στο λαό, το ΚΚΕ με θέση ευθύνης καταψηφίζει την προμήθεια». Τέλος, θετικός εμφανίστηκε ο Ανώνης Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης, αλλά η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25 εξέφρασε τον προβληματισμό της και δήλωσε επιφύλαξη για την τελική στάση του κόμματός της.

Το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, πέρασε από την Επιτροπή και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου.

Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι σχετικές συμβάσεις απόκτησης των μαχητικών από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία. για την απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Πρόκειται για 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούρια. Σημειώνεται ότι το κόστος των μαχητικών ανέρχεται σε 2,32 δισ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται 1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν. 

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr