Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα και το Πάσχα στο χωριό. Σε παλιότερες δηλώσεις του ο ίδιος είχε πει ότι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ενώ είχε πει ότι τα self test θα δείξουν τους ασυμπτωματικούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στον Realfm 97,8, ανέφερε «Σε αυτό το κύμα, λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών με κυριότερο τη μεταδοτικότητα του στελέχους που υπάρχει, ζούμε μια παρατεταμένη κορύφωση. Φοβάμαι ότι αυτή η παρατεταμένη κορύφωση θα είναι σχεδόν μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, μέχρι να αρχίσει μετά να αποκλιμακώνεται».

Βέλγιο κορωνοϊός

Νίκος Τζανάκης: «Μέχρι τέλος Απριλίου θα προστεθούν 800 έως 1.200 θάνατοι»

«Αυτό το βλέπουμε σε όλους τους πανδημικούς δείκτες, στις νοσηλείες και στους διασωληνωμένους. Ως προς τους θανάτους έχει προεξοφληθεί το ποσό, θα έλεγα, και πιστεύουμε, τουλάχιστον με τις αναλύσεις και τα μοντέλα που τρέχουμε εδώ, ότι θα ξεπεράσουμε τις 10.000 μέχρι τις 30 Απριλίου. Επομένως, θα έχουμε κάτι μεταξύ 800 έως 1.200 θανάτους που θα προστεθούν μέχρι τα τέλη του μήνα».

Άρα, διασωληνωμένοι και θάνατοι «δεν θα αλλάξουν, έχει προεξοφληθεί τι θα γίνει. Αυτό που πρέπει να γίνει για να ηρεμήσουμε, μήπως περάσουμε το Πάσχα, είναι να μειωθούν ή να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα. Πιστεύω ότι θα γίνει μετά τις 20 του μήνα, και να σταθεροποιηθούν οι νοσηλείες σε απλούς θαλάμους, ώστε αυτό να είναι το σκαλοπάτι για να αρχίσει η αποκλιμάκωση και στους άλλους δείκτες που αναφέραμε».

Και συνέχισε αναφέροντας το εξής: «Έχουμε να διαλέξουμε σε ένα επιδημιολογικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ουσία με κατ’ ευφημισμόν καραντίνα, όπου οι πάντες την παρακάμπτουν και χρησιμοποιούν διάφορα τερτίπια έτσι ώστε να βρεθούν μεταξύ τους ή να χαλαρώσουν, με συνέπεια όχι μόνο να ζούμε μια κακή καραντίνα από πλευράς επιδημιολογικής ασφάλειας, αλλά και πολλές φορές αυτή η ίδια η καραντίνα να προτρέπει τον κόσμο σε επιδημιολογικά ανασφαλείς κοινωνικές επαφές».

Νίκος Τζανάκης: Το δίλημμα για το Πάσχα

Μάλιστα, έθεσε και το εξής δίλημμα: «Ή θα αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί και το Πάσχα, όπου στην ουσία στα αστικά κέντρα, το ένα σπίτι θα καλέσει το άλλο ή τρεις οικογένειας μαζί σε κλειστούς χώρους θα βρεθούν να φάνε ή θα επιτρέψουμε την -ας το πούμε- αραίωση των αστικών κέντρων και να επιτρέψουμε στον κόσμο να πάει στα εξοχικά του, στα χωριά του, όπου κατά κανόνα θα ζήσει ένα Πάσχα σε εξωτερικό χώρο και να τον προτρέψουμε πηγαίνοντας εκεί να επιδείξει μια συμπεριφορά ασφαλέστερη με self test και, βεβαίως, με μεγάλη προσοχή».

«Προσωπικά, πιστεύω ότι το δεύτερο σενάριο, το να προτρέψουμε τον κόσμο να πάει στα χωριά του και στα εξοχικά με μεγάλη προσοχή και self test είναι το καλύτερο. Να προτρέψουμε τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι φοβάμαι ότι αν επιχειρήσουμε δήθεν να κλείσουμε τον κόσμο στα σπίτια του, στα αστικά κέντρα ιδίως, ο κόσμος, μη αντέχοντας πλέον ψυχολογικά, θα παρακάμψει τις όποιες απαγορεύσεις και θα έχουμε ενδοοικογενειακές μεταδόσεις και ενδοπαρεϊκές, όπως το είδαμε να συμβαίνει την Καθαρά Δευτέρα», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr