Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου με τον Κύπριο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη στο Πεντάγωνο, υπογράμμισε την ταύτιση Αθήνας και Λευκωσίας τους κοινούς στόχους στα εθνικά θέματα και τη στρατηγική για την προάσπισή τους.

Αναφερόμενος στη στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας, ο κος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «αποδίδει καρπούς τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις αμυντικές συμμαχίες που από κοινού συμμετέχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας με άλλα κράτη, με τα οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, πεποιθήσεις αλλά και ανησυχίες».

Επιπλέον τόνισε, ότι παρακολουθεί «στενά και με μεγάλη ανησυχία την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας» ενώ προσέθεσε πως «δεν λησμονούμε τις περσινές έκνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ενέργειες αυτές απαιτούν τη μέγιστη επαγρύπνηση και συνεργασία μας, για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Επιδιώκουμε», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Όσο για τους τρόπους ενίσχυσης και αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων Ελλάδας και Κύπρου, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι «εξετάσαμε την πιθανή συνεργασία σε σύνθεση 3+1, με χώρες εταίρους που διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η παρουσία των οποίων στην περιοχή μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα».

«Η Ελλάδα τηρεί αταλάντευτη στάση και έχει οικοδομήσει την εθνική στρατηγική άμυνας και ασφάλειάς της στο διεθνές δίκαιο και το σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός και τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα τόσο της χώρας μας, όσο και του κυπριακού Ελληνισμού».

«Η Αθήνα και η Λευκωσία, με αρραγή εθνική ομοψυχία, αντιμετωπίζουν και θα συνεχίσουν πάντοτε να αντιμετωπίζουν από κοινού τις προκλήσεις στα θέματα της άμυνας και ασφάλειας και να εργάζονται συστηματικά για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας», συμπλήρωσε ο κος Παναγιωτόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κος Πετρίδης, που επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά επίσημα ως υπουργός Άμυνας της Κύπρου, στάθηκε στην «εξαιρετική» όπως τη χαρακτήρισε σχέση ανάμεσα στον ίδιο και Έλληνα ομόλογό του. «Με συχνή επαφή, άριστη συνεργασία και συντονισμό δράσεων συνεχίζουμε με στόχο την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και εργαζόμαστε για την προώθηση μιας φιλόδοξης περιφερειακής αμυντικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή», ανέφερε.

Αναφορικά με την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας, ο κος Πετρίδης δήλωσε ότι «είναι βαθιά ριζωμένη και εμπεδωμένη» ενώ «τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί σε νέα επίπεδα όπως άλλωστε αποδεικνύουν οι συχνές πολυεθνικές ασκήσεις, καθώς και οι τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες».

«Με την Ελλάδα και με άλλους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργαζόμαστε για τη δημιουργία ασπίδας προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι ελληνικές και κυπριακές θάλασσες είναι και ευρωπαϊκές, όπου η εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας ισχύει απαρέγκλιτα» τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες με θέματα την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Επιπλέον, συζήτησαν για θέματα περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και οι προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr