Ένοχος για διαφθορά και «κατάχρηση εξουσίας» στην υπόθεση Πιλ Μπισμού κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι τριών ετών, εκ των οποίων τα δύο έτη με αναστολή. Το οικονομικό δικαστήριο είχε αρχικά προτείνει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων δύο με αναστολή, εκτιμώντας πως η εικόνα του προέδρου της Γαλλίας «αμαυρώθηκε» από την υπόθεση αυτή.

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στους Τιερί Ερζόγκ και Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Επιπλέον, επιβλήθηκε απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου για τον πρώτο εκ των δύο. Η απόφαση θα ισχύσει μετά την έκδοση της ετυμηγορίας του εφετείου, ενώ, σύμφωνα με τη Le Figaro, κατά της απόφασης αναμένεται να προσφύγει ο πρώην πρόεδρος της χώρας. Ο 66χρονος Σαρκοζί, που είχε το τιμόνι της Γαλλίας από το 2007 μέχρι το 2012, καταδικάστηκε καθώς πρόσφερε μια θέση στο Πριγκιπάτο του Μονακό σε δικαστή, με αντάλλαγμα πληροφορίες για την εις βάρος του έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας.

«Μια δίκη δεν αποτελεί προσωπική, δημόσια ή θεσμική βεντέτα», τόνισε ο πρόεδρος της Οικονομικής Εισαγγελίας της Γαλλία, Ζαν-Φρανσουά Μπονέρ και συμπλήρωσε:«Κανείς εδώ δεν αναζητά να εκδικηθεί έναν πρώην πρόεδρο της Γαλλίας. Ναι, κύριοι Σαρκοζί, Ερζόγκ, Αζιμπέρ, έχετε δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη».

Πάντως, σύμφωνα με όσα γράφει η βρετανική Guardian, φαίνεται σχεδόν απίθανο ο Νικολά Σαρκοζί να εκτίσει την ποινή του. Η φυλάκιση ενός έτους δύναται να εκτιθεί υπό προϋποθέσεις εκτός σωφρονιστικού ιδρύματος, με τη χρήση, για παράδειγμα, ηλεκτρονικού βραχιολιού ή την επιβολή μερικού κατ’ οίκον περιορισμού. Σημειώνεται ότι ο πρώην Γάλλος πρόεδρος, αν και εφόσον ήλπιζε να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας το 2022, η απόφαση αυτή φαίνεται πως βάζει τέλος στα όποια σχέδιά του.

Τι λέει ο ίδιος:

Ο ίδιος ο Σαρκοζί στο δικαστήριο είπε ότι «ουδέποτε διέπραξε την παραμικρή πράξη διαφθοράς», αλλά οι εισαγγελείς εισηγήθηκαν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων, εκ των οποίων δύο με αναστολή, ενώ την ίδια ποινή ζήτησαν και για τους συγκατηγορούμενούς του, τον δικηγόρο Τιερί Χερτσόγκ και τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρτ. «Τα γεγονότα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν ο πρώην πρόεδρος όπως και ο δικηγόρος του αντιλαμβάνονταν την ευθύνη και τα καθήκοντα που απέρρεαν από το αξίωμά τους», είπε ο εισαγγελέας, Ζαν-Λικ Μπλασόν.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς σημειώνουν ότι ο Σαρκοζί και ο Ερζόγκ προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον δικαστή Αζιμπέρτ για πληροφορίες αναφορικά με την έρευνα ως προς τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας είχε λάβει παράνομη χρηματοδότηση από την κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, κατά την προεκλογική εκστρατεία του το 2007. Στηρίζουν δε τις κατηγορίες σε μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες μεταξύ του Χερτσόγκ και του Σαρκοζί, κατηγορώντας τον τελευταίο ότι «χρησιμοποίησε μυστικές τηλεφωνικές γραμμές» για να καλύψει τα ίχνη του.

Η εισαγγελέας Σελίνι Γκιγιέ είπε από την μεριά της: «Επιβεβαιώθηκε μετά βεβαιότητας ότι ο δικαστής Αζιμπέρ παρέδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες για την υπόθεση Μπεντανκούρ στον φίλο του, Χερτσόγκ. Μια συνομιλία απέδειξε ότι ο Σαρκοζί υποσχέθηκε να παρέμβει για να πάρει ο Αζιμπέρ τη θέση που εποφθαλμιούσε στο Μονακό». Τέλος, η δικηγόρος του Σαρκοζί, Ζακλίν Λαφόν, χαρακτήρισε «κενές» τις κατηγορίες κι υποστήριξε ότι οι μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες ήταν απλώς «συζητήσεις μεταξύ φίλων».

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr