Θέμα χρόνου είναι πλέον η έναρξη λειτουργίας των νέων Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης.

Θέμα χρόνου είναι πλέον η έναρξη λειτουργίας των νέων Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης. Πρόκειται για τις νέες σχολές του επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, στις οποίες και αναφέρθηκε με ανάρτισή της η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

«Πόσες φορές έχετε ακούσει να λένε ότι λείπουν από τη χώρα τεχνίτες, π.χ. Ηλεκτροσυγκολλητές, Ελασματουργοί, Σωληνουργοί, Βαφείς, Καραβομαραγκοί;» διερωτάται σε ανάρτησή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προσθέτει: «Ξεκινούν τώρα οι νέες Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης. Μπορεί κανείς να εισαχθεί μετά το Γυμνάσιο, να φοιτήσει για 2 χρόνια, δωρεάν, να παρακολουθήσει και θεωρητικά / εργαστηριακά μαθήματα αλλά και να κάνει αμειβόμενη πρακτική άσκηση, με στόχο να λάβει Πτυχίο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Να πώς φέρνουμε πιο κοντά την εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας».

Ποιες θα είναι οι πρώτες σχολές

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, εντός Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία των ΕΣΚ Περάματος και Μετσόβου, ενώ η ΕΣΚ Σύρου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον προσεχή Φεβρουάριο.

Η φοίτηση στις ΕΣΚ του επιπέδου 3 είναι διετής με παρακολούθηση θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, καθώς και αμειβόμενη πρακτική άσκηση/μαθητεία που πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητα. Στις εν λόγω Σχολές οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται δωρεάν και χωρίς άλλους περιορισμούς (εξετάσεις, όρια ηλικίας), με μόνη προϋπόθεση να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου.

Οι ΕΣΚ παρέχουν σύγχρονη αρχική επαγγελματική κατάρτιση καθώς και αναβάθμιση των βασικών δεξιοτήτων σε περιζήτητες ειδικότητες, με σκοπό την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε ανώτερο επίπεδο και κυρίως την εξασφάλιση της ένταξης στην αγορά εργασίας και την επαγγελματική ζωή, με ιδιαίτερη μέριμνα στις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στους απόφοιτους των ΕΣΚ χορηγείται πτυχίο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ύστερα από επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr