Δημοσίευμα των Νew York Times αναφέρει πως ο εθνικισμός χάνει έδαφος καθώς το βιοτικό επίπεδο των πολιτών πέφτει ραγδαία

«Τα σημάδια της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν είναι παντού. Μεγάλες ουρές σχηματίζονται έξω από τα επιδοτούμενα από την κυβέρνηση σημεία διανομής ψωμιού. Οι τιμές των φαρμάκων, του γάλακτος και του χαρτιού υγείας εκτινάσσονται στα ύψη. Κάποια βενζινάδικα έκλεισαν μετά την εξάντληση των αποθεμάτων τους. Εκρήξεις θυμού έχουν ξεσπάσει στους δρόμους».

«Η ανεργία, το υψηλό κόστος ζωής, οι αυξήσεις τιμών και οι λογαριασμοί μας σπάνε την πλάτη», δήλωσε η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, για την τουρκική οικονομία και το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μείωσε επανειλημμένα τα επιτόκια τις τελευταίες εβδομάδες, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν έχει επιδεινώσει μια δύσκολη κατάσταση καθώς οι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και η υποτίμηση της λίρας  ωθούν τους ξένους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους από την Τουρκία»,τονίζουν οι NYT.

New York Times: Κλονίζεται η εξουσία του Ερντογάν

New York Times: Κλονίζεται η εξουσία του Ερντογάν

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, «οι πολιτικοί άνεμοι φαίνεται να πνέουν εναντίον του κ. Ερντογάν. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης οδηγεί σε διαδηλώσεις στους δρόμους. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζητούν πρόωρες εκλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης, κατηγορούν τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι διαχειρίζεται άσχημα την οικονομία».

Οι λαϊκιστές

Η αμερικανική εφημερίδα εξετάζει συγκριτικά την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, της Ουγγαρίας και της Βραζιλίας. Για διάφορους λόγους, αναφέρουν οι New York Times, η άνοδος του πληθωρισμού είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος πολιτικός τομέας για λαϊκιστές όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν, ο Ερντογάν και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου. «Ο πληθωρισμός, ένας νέος και απροσδόκητος κίνδυνος, ενισχύει την αντιπολίτευσης και στις τρεις αυτές χώρες και η κατάσταση κλονίζει την εξουσία και των τριών ηγετών».

Επισημαίνοντας πως αυτοί οι τρεις ηγέτες είναι στην εξουσία εδώ και χρόνια, οι New York Times  τονίζουν: «Η προσωπική τους προσέγγιση στην πολιτική και το γεγονός ότι είναι όλοι τους στην εξουσία εδώ και χρόνια, τους δυσκολεύει να αποφύγουν τις κατηγορίες για την κατάσταση της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, ο λαϊκισμός, που έδωσε έμφαση στους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς και ήταν αποτελεσματικός στο παρελθόν, χάνει την επιρροή του στους πολίτες , καθώς το βιοτικό τους  επίπεδο πέφτει ραγδαία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr