Ένας 13χρονος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια καταδίωξης στο Σικάγο. Να σημειώσουμε ότι σε εξέλιξη είναι η δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που συκλόνισε όλο τον πλανήτη το 2020. Βέβαια, ο 13χρονος δεν είναι ο πρώτος νεκρός μετά τον θάνατο του Φλόιντ. Αντίθετα, υπάρχουν κι άλλα τέτοια θλιβερά περιστατικά, όπως ο θάνατος 47χρονου μαύρου ξανά από αστυνομικό τον Δεκέμβριο του 2020.

Νεκρός είναι ο Άνταμ Τολέντο που χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα αστυνομικού, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί μέχρι στιγμής, περί τις 02:30 (τοπική ώρα) την 29η Μαρτίου στο Λιτλ Βίλατζ, συνοικία στο Γουέστ Σάιντ, σύμφωνα με την γενική αστυνομική διεύθυνση του Σικάγου (CPD).

Η δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ απαίτησε χθες Δευτέρα η Αστυνομία στο Σικάγο να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής στη διάρκεια καταδιώξεων υπόπτων πεζή από τα μέλη της, μετά τον θάνατο 13χρονου από πυρά αστυνομικού σε τέτοια καταδίωξη πριν από μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, ο δεκατριάχρονος ήταν οπλισμένος με πιστόλι. Αστυνομικοί άρχισαν να καταδιώκουν το παιδί και έναν νεαρό άνδρα διότι είχαν ειδοποιηθεί πως στην περιοχή ακούστηκαν πυρά, κατά το CPD.

Ανάρτηση για τον θάνατο του παιδιού στο Twitter

«Τραγωδίες όπως αυτή υπογραμμίζουν πόσο επείγον είναι να αναμορφωθεί η πολιτική του CPD για τις καταδιώξεις από μέλη του πεζή – όχι αύριο, τώρα», τόνισε η κυρία Λάιτφουτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα.

Νεκρός 13χρονος ΗΠΑ: Η δολοφονική αστυνομική βία στο επίκεντρο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τίθεται πλέον πιεστικά το ζήτημα της αστυνομικής βίας αφού το συγκεκριμένο θλιβερό συμβάν επανέφερε στο επίκεντρο της προσοχής τις εκκλήσεις να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στο τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Η Αστυνομία στο Σικάγο είναι υπό έλεγχο από το 2014, όταν λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε μαύρο έφηβο. Καταδικάστηκε αργότερα για ανθρωποκτονία.

Βίντεο εκείνου του συμβάντος ώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διενεργήσει έρευνα, που κατέληξε στα συμπεράσματα πως η αστυνομία στο Σικάγο παραβίαζε συστηματικά τα αστικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιούσε δυσανάλογη βία και έκανε ρατσιστικές διακρίσεις.

Δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί βίντεο από το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας. Υπηρεσία αρμόδια για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της Αστυνομίας (Civilian Office of Police Accountability, COPA), τόνισε ότι είναι υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα τα πλάνα από την κάμερα που φόραγε ο αστυνομικός μέσα σε 60 ημέρες. Σημείωσε ότι τα πλάνα την έχουν «θορυβήσει».

Η Λόρι Λάιτφουτ δεσμεύτηκε, επίσης, να διαπιστώσει πώς ακριβώς ο έφηβος βρέθηκε να οπλοφορεί. Τόνισε πως έδωσε εντολή στην Αστυνομία να χρησιμοποιήσει DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και άλλες τεχνικές για να εξακριβωθεί ποιος του έδωσε το πιστόλι.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr