Νοσηλεύτρια από τη Πορτογαλία πέθανε ξαφνικά δύο μέρες αφού είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού Η Σόνια Ασεβέντο στα 41 της, πέθανε ξαφνικά στο σπίτι ανήμερα της πρωτοχρονιάς ενώ δύο μέρες νωρίτερα είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Τις επόμενες μέρες θα διενεργηθεί νεκροψία. Ήταν μητέρα δύο παιδιών και δούλευε σε νοσοκομείο του Πόρτο ενώ δεν είχε ενημερώσει για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου.

Ο πατέρας της δήλωσε πως

«Ήταν μια χαρά, δεν είχε προβλήματα υγείας. Έκανε το εμβόλιο αλλά δεν είχε συμπτώματα. Δεν ξέρω τι συνέβη, απλώς ζητώ απαντήσεις. Θέλω να μάθω τι οδήγησε στο θάνατο τη κόρη μου». Οι συνάδελφοί της επιβεβαίωσαν ότι έκανε η άτυχη γυναίκα το εμβόλιο στις 30 Δεκεμβρίου ενώ τόνισαν ότι δεν δηλώθηκα κάποια δυσάρεστη παρενέργεια.

Οι εργοδότες της άτυχης γυναίκας επιβεβαίωσαν ότι είχε εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού στις 30 Δεκεμβρίου και τόνισαν πως δεν είχαν ειδοποιηθεί για κάποιο «ανεπιθύμητο αποτέλεσμα».

Ποια είναι τα νεότερα για τους εμβολιασμούς:

Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer θα δώσει την δυνατότητα στους εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές του εμβολίου και έλαβαν εικονικό φάρμακο να εμβολιαστούν εάν το επιθυμούν. Την πρώτη δόση του εμβολίου θα μπορέσουν να τη λάβουν έως την 1η Μαρτίου 2021, συνεχίζοντας παράλληλα να συμμετέχουν στη μελέτη.

Η επιλογή μετάβασης στο εμβόλιο της κλινικής δοκιμής (Vaccine Transition Option) δίνει σε όλους τους συμμετέχοντες ηλικίας 16 ετών και άνω την επιλογή να ανακαλύψουν εάν τους δόθηκε το εικονικό φάρμακο, «και για τους συμμετέχοντες που μαθαίνουν ότι έλαβαν το εικονικό φάρμακο να έχουν την επιλογή να λάβουν το πειραματικό εμβόλιο ενώ παραμένουν στην μελέτη», ανέφεραν οι εταιρείες στον ιστότοπό τους.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και μια ομάδα από εξωτερικούς συμβούλους της εξέφρασαν ανησυχίες για το σχέδιο «αποκάλυψης» της Pfizer («unblinding» plan), σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δυσκολέψει τη συνέχιση συλλογής δεδομένων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που απαιτούνται για την πλήρη έγκριση του από την FDA.

Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή που έλαβαν το εικονικό φάρμακο θα έχουν δύο δόσεις του δοκιμαζόμενου εμβολίου, φυλαγμένο για αυτούς στο πλαίσιο της έρευνας, διευκρίνισαν οι εταιρείες.

«Ο γιατρός της μελέτης θα ακολουθήσει τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ των τοπικών υγειονομικών αρχών για να προσφέρουν κατά προτεραιότητα την επιλογή μετάβασης στο εμβόλιο στους συμμετέχοντες», συμπλήρωσαν οι εταιρείες.

Κενά στις παραγγελίες της BioNTech

Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη Γερμανία, όπου κάποιες επαρχίες χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά τα εμβολιαστικά κέντρα μερικές ημέρες αφού ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.
Η φαρμακευτική εταιρεία BioNTech συνεργάζεται με τη Pfizer προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή του εμβολίου τους κατά της covid-19, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ουγκούρ Σαχίν, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια.

Η γερμανική startup κέρδισε την κούρσα του εμβολίου, καθώς το δικό της ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση για χρήση, όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ, οι οποίες οφείλονται μεταξύ άλλων στη σχετικά μικρή παραγγελία που έχουν κάνει οι Βρυξέλλες και την καθυστέρηση στην έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη Γερμανία, όπου κάποιες επαρχίες χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά τα εμβολιαστικά κέντρα μερικές ημέρες αφού ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.
«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας», εξήγησε ο Σαχίν μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr