Νέα μέτρα Μητσοτάκη: Κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου αλλιώς θα τους επιβληθεί 100 ευρώ πρόστιμο το μήνα.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου αλλιώς θα τους επιβληθεί 100 ευρώ πρόστιμο το μήνα.

Τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τετραπλασιάστηκαν τα ραντεβού για πρώτη δόση του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 60. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, κ. Θανάσης Κοντογεώργης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως έχουν κλειστεί 10.000 ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση από πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, όταν το προηγούμενο διάστημα ο μέσος όρος των ραντεβού δεν ξεπερνούσε τα 2.600.

Τι αναφέρει η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ποια μέτρα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι τα εξής:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022

  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Τα χρήματα του προστίμου θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για τη στήριξη του ΕΣΥ.To πρόστιμο θα πληρώνεται κάθε μήνα και θα επιβάλλεται υποχρεωτικά μέσω της ΑΑΔΕ.
  • Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα παρέχεται δωρεάν σε όλους ένα self test, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, την περίοδο των εορτών.

Ποιοι 60 και άνω εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στην τροπολογία αναφέρεται, επίσης, ότι από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξαιρούνται

  • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από και
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου, σύμφωνα την υπό στοιχεία ΔΙα/Γ.Π.οικ.50933/13.8.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β 3794), όπως εκάστοτε ισχύει».
  • «Ειδικώς τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν στη διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.
  • Δεν εμπίπτουν, επίσης, στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Το παρασκήνιο της απόφασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη που είχε την Δευτέρα το απόγευμα με τους στενούς του συνεργάτες, αφού αναλύθηκαν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση στο σύστημα υγείας, τους γνωστοποίησε την απόφαση του να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους άνω των 60, αλλά και να υπάρξει διοικητικό πρόστιμο 100 κάθε μήνα σε όσους δεν συμμορφωθούν με το μέτρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr