Σε δύο επίπεδα συνεχίζεται η τραγωδία με το ναυάγιο της Πύλου στο οποίο 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς από τη μια οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας μεταναστών της Μαλακάσας και από την άλλη οι εννέα Αιγύπτιοι

Σε δύο επίπεδα συνεχίζεται η τραγωδία με το ναυάγιο της Πύλου στο οποίο 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς από τη μια οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας μεταναστών της Μαλακάσας και από την άλλη οι εννέα Αιγύπτιοι που συνελήφθησαν ως διακινητές, παραμένον κρατούμενοι μέχρι την απολογία τους, την Δευτέρα.

Οι 71 από τους διασωθέντες από το ναυάγιο πέρασαν την πύλη της δομής στην Μαλακάσα λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το κατηγορητήριο για τους εννέα Αιγύπτιους που συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα την Πέμπτη είναι πολύ βαρύ καθώς ορισμένες από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα όπως π.χ. η εγκληματική οργάνωση ενώ το ίδιο βαριές είναι και οι ποινές καθώς αθροίζονται για κάθε ένα από τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο στην Πύλο.

Οχτώ από τους εννέα Αιγύπτιους διακινητές κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Καλαμάτας μέχρι την απολογία τους, την Δευτέρα, αφού ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, ενώ ένας εξ αυτών νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Εκτός από τη βαριά κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, οι εννέα διακινητές κατηγορούνται για πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωής σε κίνδυνο, παράνομη είσοδο στη χώρα και παράνομη διακίνηση αλλοδαπών.

Οι εννέα Αιγύπτιοι είναι ηλικίας από 20 έως 40 ετών και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν μέλη του πληρώματος του αλιευτικού σκάφους που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, 47 ναυτικά μίλια από την Πύλο, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των παράνομων μεταναστών.

Η «αυτοψία» σε ένα παρόμοιο σκάφος

Οι εικόνες, δε, από αλιευτικά σκάφη σαν αυτό στο οποίο στοιβάχτηκαν εκατοντάδες άνθρωποι είναι αποκαλυπτικές του τι πέρασαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν για πέντε ημέρες στη θάλασσα πριν τελικά να καταλήξουν στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου.

Όπως λένε άνθρωποι που χειρίζονται τέτοια σκάφη μήκους περίπου 30 μέτρων, «αυτά τα πλοία είναι για ψάρια και όχι για ανθρώπους

Πηγή: pagenews.gr