Η Ισπανία ανέπτυξε προηγμένους πυραύλους άμυνας επιφάνειας-αερος Nasams νορβηγικής κατασκευής στην Εσθονία στο πλαίσιο της δέσμευσής της έναντι του ΝΑΤΟ για την περιοχή της Βαλτικής.

Το σύστημα Nasam θα προστατεύσει την αεροπορική βάση Amari, όπου επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των εναλλασσόμενων βαρδιών περιπολίας της Συμμαχίας στον εναέριο χώρο πάνω από τα κράτη της Βαλτικής, δηλαδή τη Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, με βεληνεκές έως και 120 χιλιόμετρα ανάλογα με τον τύπο του πυραύλου που χρησιμοποιείται, θα αναπτυχθεί στην Εσθονία για τέσσερις μήνες, σύμφωνα με πηγές της ισπανικής άμυνας.

Η κίνηση ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο ενώπιον του κοινοβουλίου από την υπουργό Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες (PSOE/S&D) για να εκπληρωθεί η δέσμευση της Μαδρίτης ως προς την προστασία της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το euractiv.

Η Ισπανία συνέβαλε πρόσφατα στην ενίσχυση της άμυνας του εναέριου χώρου της περιοχής της Βαλτικής.

Οι αρχές της χώρας της Βαλτικής επιβεβαίωσαν την είδηση την Πέμπτη, αφού η Robles συναντήθηκε με τον Εσθονό ομόλογό της, Hanno Pevkur, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το μέτρο έχει την υποστήριξη ολόκληρου του ισπανικού Υπουργικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των αριστερών υπουργών του Unidas Podemos (GUE-NGL), του μικρότερου εταίρου του συνασπισμού του PSOE. Έρχεται μετά από συγκεκριμένο αίτημα της εσθονικής κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία θα στείλει το πρώτο φορτίο των έξι αρμάτων μάχης Leopard που είχε υποσχεθεί πρόσφατα στο Κίεβο αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ άλλα τέσσερα άρματα βρίσκονται επί του παρόντος υπό επισκευή για τον ίδιο σκοπό.

Πηγή: pagenews.gr