Αρχικά, φαινόταν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να παραμείνει σε θετικό έδαφος το τρίτο τρίμηνο, με τη βοήθεια της δυναμικής του τουρισμού και των σχετικών δραστηριοτήτων το καλοκαίρι

Η ύφεση για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι ήδη εδώ σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο Morgan Stanley. Η ύφεση ξεκίνησε ήδη από το τρίτο τρίμηνο του έτους, τουλάχιστον σε κάποιες οικονομίες. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι όλες οι οικονομίες θα συρρικνωθούν από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να καταγράφει πτώση για τρία τρίμηνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την οικονομία της Ευρωζώνης και πλέον αναμένουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2023.

Αρχικά, φαινόταν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να παραμείνει σε θετικό έδαφος το τρίτο τρίμηνο, με τη βοήθεια της δυναμικής του τουρισμού και των σχετικών δραστηριοτήτων το καλοκαίρι. Όμως, οι PMIs (δείκτες μεταποίησης) του Σεπτεμβρίου δείχνουν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, με τις επιμέρους οικονομίες να εξακολουθούν να εμφανίζουν μία ανομοιογένεια: Γαλλία και Ισπανία συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ενώ Γερμανία και Ιταλία συρρικνώνονται ήδη.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει ισχυρός το 2023, καθώς η ενέργεια είναι μεν ο βασικός λόγος για τον οποίο αυξάνονται οι τιμές, όμως πλέον οι ανατιμήσεις επεκτείνονται και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, οι τιμές καταναλωτή κορύφωσαν τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να κλείσουν στο 8,2% κατά μέσο όρο το 2022 και στο 5,2% το 2023.

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και από 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, φέρνοντας τελικά τα επιτόκια στις 250 μονάδες βάσης.

Πηγή: pagenews.gr