Μολδαβία: Η κυβέρνηση της Μολδαβίας και η ρωσική Gazprom υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία πενταετούς διάρκειας για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Μολδαβία θα λαμβάνει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία, με βάση την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Αντρέι Σπίνου.

Μολδαβία

Η ρωσική Gazprom και η κυβέρνηση της Μολδαβίας υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία πενταετούς διάρκειας για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Μολδαβία. Η Gazprom, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας, άρχισε την παροχή φυσικού αερίου προς την Μολδαβία, δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσομολδαβικής εταιρείας Moldovagaz Αλεξάντρ Μπαρμπόφ, προσθέτοντας ότι το φυσικό αέριο φθάνει στην Μολδαβία μέσω της προηγούμενης διαδρομής, μέσω τους εδάφους της Ουκρανίας.

Την Παρασκευή οι επικεφαλής της Gazrpom και της μολδαβικής κυβέρνησης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά τους όρους παροχής φυσικού αερίου και επίσης όσον αφορά το σχήμα απόσβεσης του χρέους της χώρας. Ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ δήλωσε ότι, με βάση τους όρους της νέας συμφωνίας, η τιμή του φυσικού αερίου για τον Νοέμβριο θα είναι 450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Όσον αφορά στο χρέος της Μολδαβίας, ο Σπίνου δήλωσε ότι οι πλευρές συμφώνησαν να διενεργηθεί ανεξάρτητος έλεγχος το 2022.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η συμφωνία η οποία ισχύει από 1ης Νοέμβριου παρατάθηκε για πέντε χρόνια. Νωρίτερα ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε ότι αυτή την στιγμή το χρέος της Μολδαβίας προς την εταιρεία ανέρχεται στα 433 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό οφειλόμενο ποσό, συμπεριλαμβανομένων των ληξιπρόθεσμων πληρωμών, ανέρχεται σε 709 εκατομμύρια δολάρια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr