Μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech, άλλη μια εταιρεία ενημερώνει ότι είναι κοντά στην παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής Moderna, τo εμβόλιο RNA που αναπτύσσει προσφέρει αποτελεσματικότητα 94,5% στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Ο Στέφαν Μπάνσελ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης δήλωσε ότι: «Αυτή η θετική προκαταρκτική ανάλυση από τη Φάση 3 των ερευνών προσφέρει την πρώτη κλινική επιβεβαίωση ότι το εμβόλιο μπορεί να προλαμβάνει τη νόσο Covid-19».

Η διαφορά με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, το οποίο πρέπει να διατηρείται στους -80 βαθμούς Κελσίου και δημιουργεί έτσι απαίτηση για υποδομές «ψυχρής αλυσίδας».

Το εμβόλιο της Moderna παραμένει σταθερό για έξι μήνες στους -20 βαθμούς και για έναν μήνα σε θερμοκρασία ψυγείου. Οι μισοί από τους 30.000 εθελοντές της κλινικής δοκιμής έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο σε δύο δόσεις, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo).

Πώς πήγαν οι δοκιμές – Τα κυριότερα συμπτώματα που καταγράφηκαν

Από τα 95 κρούσματα Covid-19 που καταγράφηκαν μεταξύ των εθελοντών, τα 90 αφορούν την ομάδα ελέγχου και μόνο τα 4 σε εμβολιασμένους εθελοντές. Επιπλέον, κανένα από τα 11 σοβαρά περιστατικά δεν αφορούσαν την ομάδα του εμβολίου.

Κόπωση, πονοκέφαλος και πόνος στο σημείο της ένεσης ήταν τα κυριότερα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, όλα τους αναμενόμενα σύμφωνα με την εταιρεία. Εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν στην τελική ανάλυση των αποτελεσμάτων, η Moderna θα υποβάλλει αίτηση έγκρισης στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διάθεση 100 εκατομμυρίων δόσεων στην αμερικανική αγορά.

Ανάλογα αιτήματα έγκρισης αναμένεται να υποβληθούν και σε άλλες αγορές, με την Moderna να ελπίζει ότι η παραγωγή θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο δόσεις έως το τέλος του 2021. Παραμένει πάντως ακόμα ασαφές πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο στους ηλικιωμένους, την πληθυσμιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό, καθώς και το πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr