Μητσοτάκης στο Αμπού Ντάμπι: Η επενδυτική εταιρεία Mubadala και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, στα 400 εκ. ευρώ, στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα συνεπενδύσεων του 2018.

Συμφωνίες ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ υπεγράφησαν μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αναμένεται να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ (4 δισ. ευρώ), σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας.  

Η επενδυτική εταιρεία Mubadala και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, στα 400 εκ. ευρώ, στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα συνεπενδύσεων του 2018. Η συμφωνία επικυρώθηκε από την αυτού εξοχότης Χαλντούν Χαλιφά Αλ Μουμπάρακ, Γενικό Διευθυντή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της επενδυτικής εταιρείας Mubadala.

Οικονομία – Επενδύσεις

Τα ΗΑΕ και η Ελληνική Δημοκρατία διατηρούν μία σημαντική εμπορική και επενδυτική σχέση, με συνολικό όγκο εμπορίου 560 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το 2021, αυξημένο κατά 67,4%, σε σύγκριση με το 2020, προωθώντας την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη στα ΗΑΕ και την Ελλάδα.

Οι ηγέτες έθεσαν στόχους για την αύξηση των οικονομικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και συζήτησαν νέες ευκαιρίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών κοινών επενδύσεων σε ενέργεια, βιομηχανία και τεχνολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας. Οι ηγέτες παρέστησαν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Τα ΗΑΕ και η Ελληνική Δημοκρατία συμφώνησαν να θεσπίσουν μια Επενδυτική Πρωτοβουλία 4 δισ. ευρώ για τη διευκόλυνση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των νέων μορφών ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων, των τροφίμων, της γεωργίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για τον σκοπό αυτό, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της ADQ των ΗΑΕ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων. Επιπλέον, η Mubadala Investment Company και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησαν να επεκτείνουν την εταιρική σχέση τους στην κοινή επενδυτική πλατφόρμα €400 εκατομμυρίων που συνεστήθη το 2018.

Εξωτερική Πολιτική, Περιφερειακά Ζητήματα

Οι δύο χώρες επανέλαβαν την ακλόνητη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης τους στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και της περιφερειακής ασφάλειας και άμυνας.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τα ΗΑΕ για την τρέχουσα θητεία τους ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την περίοδο 2022-2023. Η Αυτού Υψηλότης επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΑΕ στην υποψηφιότητα της Ελλάδος για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για την περίοδο 2025-26. Τα ΗΑΕ και η Ελλάδα επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους να εργασθούν από κοινού για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιπτώσεις της παγκόσμιας ανάκαμψης από τον COVID 19.

Οι ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στην υποστήριξη των προσπαθειών προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι οι πολιτικές διαδικασίες και ο διάλογος, βασισμένοι στις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των ΗΕ, παραμένουν η κατευθυντήρια πυξίδα με στόχο την επίτευξη βιώσιμων λύσεων για όλες τις συγκρούσεις και διενέξεις και τόνισαν τη σημασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Σημείωσαν, επίσης, πως η διατήρηση της σταθερότητας και της ευημερίας παραμένει προτεραιότητα για την επίτευξη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας. Υπό το πρίσμα αυτό, συμφώνησαν πως η υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας οποιασδήποτε από τις δύο χώρες αποσταθεροποιεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας επανέλαβε την έντονη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των ΗΑΕ και επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξη προς τα ΗΑΕ έναντι των επιθέσεων αυτών.

Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις με βάση την ισχύ της υπάρχουσας ευρείας και στέρεης εταιρικής σχέσης, η οποία συνεισφέρει στην αύξηση της αμοιβαίας ασφάλειας, σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και εμβληματικής συνεργασίας.

Δράση για το Κλίμα

Αναγνωρίζοντας πως η ισχυρή, αποφασιστική δράση για το κλίμα μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη βούληση ενίσχυσης της συνεργασίας δράσης για το κλίμα για τη διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης και της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων. Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργασθούν στενά στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των ΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και να υποστηρίξουν τις εκατέρωθεν προσπάθειες για καθαρή ενέργεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr