Στη Βουλή μίλησε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Με την φράση του Αμερικανού συγγραφέα Μαρκ Τουέην, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις την πατρίδα σου συνεχώς και την κυβέρνησή του όταν το αξίζει.

«Η συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέροντα. Συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα συμμαχιών που αναβαθμίζει την θέση της χώρας μας. Το κείμενο που καλούμαστε να κυρώσουμε σήμερα τυπικά συνιστά μια από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής συμπόρευσης με τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά όμως αποτυπώνει την νέα πραγματικότητα. Πρώτον, η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αναγνωρίζοντας σε αυτή την περιοχή γεωστρατηγικό και ενεργειακό ενδιαφέρον. Δεύτερον, η Ελλάδα καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε για ποιους λόγους είναι σημαντική η συμφωνία με τις ΗΠΑ τόνισε: «Πώς είναι δυνατόν να εγείρονται αμφιβολίες για μια συμφωνία που υπό τον ελληνικό έλεγχο ενισχύει την αμερικανική παρουσία σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας, ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες, υπηρετεί το αμυντικούς στόχους της Ελλάδας και αναγνωρίζει τα εθνικά μας δίκαια».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς προστατεύσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα

“Εμείς προστατεύσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα. Περιορίσαμε τις μεταναστευτικές ροές. Η συμφωνία λέει: Κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας απέναντι σε κάθε απειλή και ένοπλης επίθεσης. Στον ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο στρατηγικός χαρακτήρας της βάσης. Είναι το μόνο αγκυροβόλιο στην ανατολική μεσόγειο που μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο” σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Για τη σχέση Ελλάδα και ΗΠΑ

“Σε μία εποχή που οι ΗΠΑ στρέφονται στον ινδοειρηνικό, αναβαθμίζουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η παρουσία των ΗΠΑ θα έχει στρατηγικό ρόλο στην περιοχή. Η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους, ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος. Αυ7τό σημαίνει πως αν χρειαστεί θα ζητήσουμε συνέπεια και αλληλεγγύη από τους συμμάχους. Η Συμφωνία με τις ΗΠΑ επιδρά όχι μόνο στην Άμυνα αλλά και την Οικονομία. Αναβαθμίζει την Ελλάδα” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία

Πηγή: pagenews.gr